Een heerlijk verhaal
Flaptekst:
Anna’s leven staat op een kantelpunt. Ze heeft torenhoge schulden, haar dochters van zeventien en twaalf kampen met allerlei problemen, en ze is non-stop aan het werk. En dan wordt ze ontslagen. Ze kan met de geldsom die ze meekrijgt haar schulden afbetalen, of ze kan iets totaal impulsiefs doen, iets wat ze eigenlijk nooit zou durven: het is nu of nooit. Ze leent het camperbusje van haar vader, zet haar verblufte dochters achterin en begint te rijden richting het noorden. Het doel: niet ten onder gaan, haar gezin bijeenhouden en hopelijk ergens een glimp opvangen van het noorderlicht….
Onder de sterren is een prachtige en ontroerende roman, en een ode aan het leven!
Ik ben echt een fan van Virginie Grimaldi, er is nog niet veel vertaald. Maar des te blijer was ik toen ik hoorde dat er weer eentje was. De flaptekst maakte me ook al enthousiast, want een roadtrip in een boek is eigenlijk altijd goed.
Wat me opviel tijdens het lezen zijn de korte hoofdstukken. Dat leest meteen al vlot, of het verhaal nou wel of niet mooi is.
Gelukkig vond ik het verhaal ook meteen mooi.
Het verhaal gaat over Anna, de moeder. Chloë, de oudste dochter van 17 en Lily, de jongste van 12. Je leest de hoofdstukken afwisselend vanuit deze drie. Wat ik heel fijn vond is dat ze zo realistisch beschreven zijn en daardoor is het makkelijk om mee te leven.
Ik ben zelf moeder, dus ik herkende sommige gevoelens van Anna. Maar ik ben ook ooit 17 geweest en ik herkende mezelf ook in Chloë. Haar onzekerheden, been there done that. En Lily, herkende ik mezelf niet maar vond haar juist heel lief, en ook grappig.
Terwijl ze onderweg zijn kom je een heleboel over ze te weten. Zo vallen er puzzelstukjes op hun plek, maar maken ze allemaal ook een mooie persoonlijke groei door. Zo leer je ook een aantal bij personages kennen, die zorgen voor een fijne dynamiek in het boek.
Er zijn ook wat dingen die voor mij wat uitgebreider verteld hadden mogen worden of meer aandacht moeten krijgen. Daarom krijgt ‘Onder de sterren’ 4 sterren.
Het is echt een mooi verhaal, over even stilstaan bij het leven en het met elkaar zijn in plaats van altijd maar doorgaan. Mooie gesprekken, maar ook ruzies zorgen ervoor dat moeder en dochters dichter bij elkaar komen en een mooie groei in het boek doormaken.
Spreekt dit verhaal je aan? Dan zou ik hem zeker aanraden. Want zodra je begint met lezen kun je gewoon niet meer stoppen.
Gelukkig vond ik het verhaal ook meteen mooi.