Een bijzonder en leerzaam verhaal
De orthodox-joodse Hoodie Rosen is net als veel mensen uit de gemeenschap verhuisd naar Tregaron. Maar de inwoners van Tregaron zijn niet blij met de komst van zoveel orthodoxe joden. Hoodie vindt het geen probleem.. Totdat hij Anna-Marie ontmoet en verliefd wordt. Zij is de dochter van de burgemeester die de joodse gemeenschap de wijk uit wil hebben. Als zijn gemeenschap zich tegen Hoodie keert omdat hij partij kiest voor de vijand, zit hij klem tussen zijn eerste liefde en de enige wereld die hij ooit heeft gekend.
Mening: Een boek over de orthodox-joodse gemeenschap had ik nog niet eerder gelezen. Ik moet bekennen dat ik ook weinig over deze gemeenschap wist. Daarom is het heel fijn dat je de Hebreeuwse en Jiddische woorden die genoemd worden, kunt opzoeken in de woordenlijst. Zeker in het begin moest ik deze vaak raadplegen, waardoor de snelheid wel wat uit het verhaal gehaald werd. Vanaf het moment dat de auteur het leven van Hoodie en de context goed geschetst heeft, kom je als lezer gelukkig meer in het verhaal.
Hoodie is echt iemand die je in je hart gaat sluiten. Hij is een sterke jongen die op zoek is naar zichzelf binnen (en buiten) de kaders van zijn geloof. Zijn droge humor en sarcastische manier om met moeilijkheden om te gaan maken hem sympathiek. En ja, moeilijkheden daar loopt hij in dit boek veelvuldig tegenaan! Voortdurend wordt in dit verhaal de strijd tussen hart en hoofd laten zien. Hoodie voelt het één, maar zijn achtergrond/gemeenschap/geloof zegt het ander. Een belangrijk onderwerp waar veel jongeren en volwassenen in meer of mindere mate herkenning zullen vinden.
Conclusie: Een bijzonder én leerzaam verhaal over een onmogelijke vriendschap en de orthodox-joodse gemeenschap.