Op avontuur met Ruby Crusoe!
Ruby Crusoe (jawel, de dochter van) heeft een grote wens: overleven op een onbewoond eiland. Dus besluit ze stiekem mee te gaan op het schip van haar vader én springt ze in de buurt van een eiland overboord. Daar ontdekt ze al snel dat overleven op een onbewoond eiland eenzaam is en alles behalve makkelijk. En dan lijkt er ook nog gevaar op de loer te liggen..
Mening: Heb je altijd al eens willen weten hoe het is om te overleven op een onbewoond eiland? Ja? Dan zou ik dit boek zeker gaan lezen! Nee? Ook dan zou ik dit boek zeker gaan lezen!
Kevin Hassing bedacht dit verhaal terwijl hij meedeed aan Expeditie Robinson en die ervaring zie je zeker terug. Je voelt de frustratie als vuur maken niet lukt, de opluchting als het is gelukt om een kokosnoot open te maken en het eindelijk weer lukt om helder na te denken met wat eten in je buik. Dingen waar je misschien niet zo snel bij na zult denken als je nooit op een onbewoond eiland bent geweest, maar die het verhaal nu juist heel echt maken!
De tekst is dan ook heel beeldend geschreven. Niet alleen hoe de omgeving en personages eruitzien, maar veel uitgebreider. Wat Ruby ruikt, wat ze voelt en hoe de geluiden om haar heen klinken. Hierdoor lijkt het net alsof je met Ruby samen op avontuur bent. Dat is soms grappig, soms spannend en soms zelfs een beetje vies.
Moeilijke woorden worden in dit boek op een hele natuurlijke manier uitgelegd. Zo komt het niet belerend over, past het gewoon goed in het verhaal, maar leren kinderen er wel van.
Hoofdpersoon Ruby is een heel stoer en dapper meisje, ze kan omdenken als de beste en weet zichzelf elke keer weer te motiveren als ze het moeilijk heeft. Een mooie eigenschap om je door te laten inspireren!
Fun fact: Aan het einde van dit verhaal is je poep-vocabulaire aardig uitgebreid. De meest hilarische omschrijvingen en synoniemen komen voorbij.