Leuk én leerzaam boek over smartphonegebruik

We denken allemaal weleens dat we minder op onze telefoon zouden moeten zitten, toch? Toen ik las waar dit boek over gaat, was mijn interesse dus ook direct gewekt. Je hoort de laatste tijd veel over een telefoon- of socialmedia verbod voor kinderen en jongeren, maar waarom is je telefoon nou zo verslavend? Hoe zorgen appmakers ervoor dat ze je aandacht vasthouden? En wat gebeurt er met je als je veel op je telefoon kijkt? Spoiler: Je gaat ervan schrikken! ⁣

Dit boek bestaat uit een non-fictie deel vol wetenschappelijk onderbouwde informatie over smartphonegebruik én ervaringen van kinderen en jongeren. Afgewisseld met stukjes graphic novel met een fictief verhaal. Op deze manier is het verhaal zeker geen droge kost, maar vind je veel meer herkenning in je eigen situatie. ⁣

Het non-fictie deel is heel vlot en luchtig geschreven, zo heb je bijna niet door hoeveel informatie er eigenlijk wordt gegeven. Ook de opmaak is heel aantrekkelijk door de kleuren, de vele afbeeldingen en verschillende lettertypes. Een mooie combinatie van informatief én leuk dus! De stukjes graphic novel vond ik persoonlijk niet heel verdiepend, waardoor ik het geen grote toegevoegde waarde vond. ⁣

In dit boek worden kinderen echt aan het denken gezet en gestimuleerd om het gesprek aan te gaan met volwassenen. Zo staan er kaders met vragen en weetjes om over na te denken en vragen die je aan je ouders of leerkracht kunt stellen. Juist bij dit onderwerp extra goed om samen in gesprek te gaan. ⁣

Is dit een boek dat kinderen of jongeren snel zelf op zullen pakken? Gezien het onderwerp en de vele informatie vermoed ik van niet, dus daar ligt echt de taak voor ouders en leerkrachten!

Meer recensies van Elise (Kinderboekenhoekje)