Hoe zou de wereld eruit zien in 2070?

Elise Kleuskens 05 juli 2020
Anno 2070 - Een blik in de toekomst is een novelle geschreven door Dr. Dioscorides, een pseudoniem van Pieter Harting (1812-1885). De eerste versie heette Anno 2065 en kwam uit in 1865. Deze werd opnieuw gedrukt in 1870 en enigszins aangepast aan wat er in die vijf jaar gebeurd was. Vanaf dat moment heette het boekje Anno 2070. Een boekje dat auteur Bianca Nederlof ontdekte en aan het hedendaagse publiek bekend wilde maken.

Probeer je in te leven in het einde van de negentiende eeuw.

"Wanneer men den tegenwoordigen toestand der maatschappij vergelijkt bij dien van vroegere eeuwen, dan rijst als van zelve de vraag op: hoe zal die toestand in volgende eeuwen zijn?"
- Dr. Dioscorides (1870)

En dat is wat Dr. Dioscorides aan den levende lijven gaat ondervinden. Verzonken in een mijmering in zijn leunstoel wordt hij zich ineens bewust dat hij in een onbekende stad terecht gekomen is. In Londinia. En het is 1 januari 2070. Daar ontmoet hij Roger Baco, een beroemd Engels alchemist uit de dertiende eeuw, en zijn vriendin Phantasia, die Dr. Dioscorides door Londinia zullen gaan rondleiden. Ze nemen hem mee naar een immense bibliotheek, leggen hem uit hoe het klimaat in de stad aangenaam wordt gehouden en vergezellen hem op een heuse tocht door de lucht waar hij onder andere uitvindt dat Noord-Holland verdwenen is!

Wat heeft Nederlof nu precies gedaan? Zij heeft het verhaal van een inleiding voorzien en het herschreven in gemakkelijker, hedendaags Nederlands om de leesbaarheid te verhogen. In haar inleiding nam ze een link op naar de originele tekst die op de website van Gutenberg te raadplegen is. Dan kan ik dus mooi vergelijken! Bovenstaand citaat komt uit de oorspronkelijke versie. In Nederlofs hertaling wordt dat het volgende:

"Als je de huidige toestand van de maatschappij vergelijkt met die van de vroegere eeuwen, dan komt vanzelf de vraag op: hoe zal die toestand in volgende eeuwen zijn?"
- Bianca Nederlof (2020)

Lijkt me goed geslaagd, al zijn er ook passages te vinden die ook met hedendaagse woorden nog archaïsch klinken. Ik had verwacht dat wanneer je iemand in de toekomst ontmoet, diegene anders spreekt dan jij. Taal past zich uiteraard aan gedurende de eeuwen. Uit zowel de oorspronkelijke tekst en de hertaling van Nederlof duidt niets erop dat Roger Baco een man uit 2070 is. Nu is Baco misschien ook niet het beste voorbeeld, aangezien deze figuur oorspronkelijk leefde in de dertiende eeuw. Phantasia dan? Nee, ook zij spreekt "Oudhollands".

Zo is het in het oorspronkelijke boek en zo neemt Nederlof het over in haar hertaling. Een hertaling, geen nieuwe hedendaagse opgefriste versie dus. Zou dat niet ook leuk geweest zijn? Een versie waarin Dr. Dioscorides oog in oog komt te staan met een kwieke rondleider met zijn parapluutje hoog opgestoken om altijd gezien te kunnen worden.

Ik las dit boekje in één avond uit. Het is eigenlijk ook meer een verhaal dan een roman. Het gaf me hier en daar het Jules Verne-gevoel, al lijkt in die werken iets meer humor te zitten. Verne leefde van 1828 tot 1905 en beschreef met name reizen waarbij gebruik wordt gemaakt van nieuwe en nog onbestaande technieken. Anno 2070 was voor mij een paar uurtjes vermaak. Daar hield het ook wel mee op. Ik vond het verhaal niet zo interessant dat ik meer te weten wilde komen over de oorspronkelijke auteur. Daarnaast hielp het vast ook niet dat ik geen flauw benul heb van technologie aan het eind van de negentiende eeuw en wat in die tijd de verwachtingen waren. Eigenlijk weet ik überhaupt niet zoveel van uitvindingen of technologie. Wellicht is dit boekje interessanter wanneer het gelezen wordt vanuit een passie voor technologische vernieuwingen.

Toch vond ik het erg leuk om het ebook opgestuurd te krijgen van Nederlof en het te vergelijken met de oorspronkelijke versie. Persoonlijk vind ik het oude Nederlands mooier, maar makkelijk leesbaar is het zeker niet. Daarvoor moet je echt Nederlofs hertaling hebben!

Bianca Nederlof is een schrijfster van veertien kinderboeken, zoals Een draak voor Drako (2019) en Het raadsel rond het Rode Huis (2020), en twee thrillers, zoals Ongrijpbaar (2014) en Ondenkbaar (2018). Ook schrijft zij korte verhalen. Naast het schrijven houdt Nederlof zich ook bezig met redactie- en correctiewerk voor uitgeverijen.

Meer recensies van Elise Kleuskens