Een zoektocht...
Tobi/Sophie Lakmaker, geboren in 1994, schrijft columns voor De Groene Amsterdammer en de Linda Meiden.
De geschiedenis van mijn seksualiteit is zijn/haar debuutroman; autobiografisch en recht voor zijn raap.
Het boek is geschreven alsof Tobi/Sophie rechtstreeks tegen de lezer praat, hij/ze springt van de hak op de tak. In het boek zegt hij/ze hier zelf over “In zekere zin voetbalde Lucas Andersen zoals ik schrijf. Ik begrijp ook echt niet waar dit naartoe gaat. Jullie ook niet, waarschijnlijk. Maar jullie zijn vriendelijker dan mensen in de ArenA, weet je wel. Misschien zijn jullie ook een beetje lesbisch (doelend op “verschrikkelijk veel voorspel.”).”
De geschiedenis van mijn seksualiteit is de zoektocht van Tobi/Sophie naar zijn/haar seksualiteit, maar ook identiteit. Is hij/zij een meisje dat op meisjes valt, is hij/zij een jongensachtig meisje, is hij/zij een jongen in een meisjeslichaam? Hij/zij doet mee met de meisjes (het optutten voor het schoolfeest), gaat naar bed met jongens, maar dat is het toch ook niet helemaal. Het verhaal van Tobi/Sophie speelt zich af tussen ongeveer zijn/haar 17e en 24e jaar. Een leeftijd, waarop – vaak – nog niet geheel voor jezelf duidelijk is wie of wat je nu bent en wil zijn.
Het maakt Tobi/Sophie somber van aard “als ik verdrietig ben, wil ik vaak iedereen vermoorden.”
Het boek is, na de proloog, opgedeeld in drie delen. Het eerste gedeelte, De geschiedenis van mijn seksualiteit, gaan we met de tijd mee, zoals Tobi dit zelf omschrijft in het boek. Het tweede gedeelte, De geschiedenis van mijn ongeluk, neemt de lezer mee terug in de tijd. Het derde gedeelte, Elias Welverloren, is min of meer een sprong door de tijd.
Het derde gedeelte raakte mij mee het meest; misschien omdat Tobi/Sophie daar in een wat rustiger vaarwater is gekomen, wat meer duidelijkheid heeft over wie/wat hij/zij is. De verteltrant is ook wat kalmer.
Het is geen bijster origineel verhaal, de zoektocht naar je eigen identiteit en/of seksualiteit.
Als je er zelf nog niet uit bent wie of wat je bent, brengt dit boek je vermoedelijk veel herkenning. Het boek is geschikt voor zowel jeugdigen als volwassenen door de manier waarop Tobi/Sophie zijn/haar verhaal vertelt.