Hoe vind je jezelf terug na het vreemdgaan van je man?

Ellen 09 mei 2025
Steffie Verstappen zegt in haar dankwoord “het idee voor dit boek ontstond op een moment in mijn leven waarop ik mezelf terugvond als variatie op de hoofdpersoon.” Zij geeft aan dat zij op dat moment zelf zocht naar een boek zoals zij nu zelf heeft geschreven, maar dit niet vond.

‘Dit is wat ik je zeg’ is geen gemakkelijk boek om te lezen, maar wel de moeite waard. Het vertelt het verhaal van een vrouw die na de ontdekking dat haar man is vreemdgegaan, een brief schrijft aan zijn minnares. In die brief schrijft zij al haar gevoelens van zich af, haar twijfels, haar boosheid, haar onzekerheid. Als lezer krijg je daadwerkelijk een inkijkje in het hoofd van het hoofdpersonage. Ze springt van de hak op de tak, zoals gevoelens en gedachten doen.

Deze warboel aan gevoelens komen realistisch over; ze zijn absoluut geloofwaardig. Ik kan me voorstellen dat je gedachten in zo’n situatie alle kanten opvliegen, evenals je emoties. Het komt duidelijk over hoe ontwrichtend het is. Maar, door de wat afstandelijke schrijfstijl van Steffie boet het in aan kracht. Enerzijds laat ze de lezer volledig toe ,anderzijds sluit ze de lezer volledig buiten door de manier waarop ze de andere personages benoemt, bijvoorbeeld “de vriendin die een schrijfwedstrijd heeft gewonnen.” Hierdoor voelde ik alleen met het hoofdpersonage een connectie en niet met de anderen.

“Ik was iets verloren en ik wist dat het niet de man was die al die tijd met jou in bed gelegen had. Misschien dat ik het zelf was. Als je maar lang genoeg een rol aannam, dan vloeide die samen met wie je geworden was. Dan gumde je jezelf uit, langzaam, tergend langzaam, tegen de achtergrond van een leven dat allang niet meer van jou was.”
(quote blz. 241)

Dit soort zinnen zetten je aan het denken en ik ben ervan overtuigd dat ‘Dit is wat ik je zeg’ mensen in een soortgelijke situatie van dienst kan zijn: de herkenning, de verwarring, het opkrabbelen…

Nogmaals, het boek is niet altijd even gemakkelijk te lezen, maar geeft mijns inziens wel weer hoe je je kunt voelen als je alles lijkt kwijt te raken wat je zo vertrouwd is.

Dank aan HarperCollins voor het recensie-exemplaar voor de leesclub.
3,5 sterren

Meer recensies van Ellen