Sodeju!

Ellen 05 november 2025
Gisteren was de releaseday van het eerste kerstboek van Vannessa, ‘Zoals kerst bedoeld is’, en wie mij een beetje kent, weet dat ik dan alles uit mijn handen laat vallen (voor zover mogelijk), me terugtrek in mijn cocon en verdwijn in een leesflow. Ik ben echt fan van haar schrijfstijl en ook dit keer was het weer een meer dan heerlijke leeservaring.

Elena heeft haar eigen koffieshop (met koffie en lekkers) in Amsterdam en het is een succes; vaste klanten weten hun weg te vinden naar haar lekkere koffietjes. Een van de vaste klanten is “Meneer S.” zoals Elena en haar collega hem noemen: een zeer aantrekkelijke man “De S van Smeltfactor. En ja, ook van Spannend. En heel in het geheim, ook van Sodeju.” (quote)

Elena is de jongste en heeft nog een zus, Anouk en een broer, Daan. Drie jaar geleden verloren zij hun moeder en stuk voor stuk denken zij dit verlies te hebben verwerkt, maar onderhuids wringt er nog het een en ander. Ieder heeft voor zichzelf een manier gevonden die lijkt te werken, maar hun vader wil de verbondenheid van vroeger terug. Deze kerst heeft hij dan ook nabij Londen een knusse cottage geboekt om met elkaar kerst te vieren. De drie kinderen staan niet te juichen, want druk druk druk, maar als hun vader hen laat weten dat hij hen iets te melden heeft, stemmen ze – schoorvoetend – toe.

Wordt het een kerst zoals in een Hallmark-film of komen de onderlinge verhoudingen tijdens dit gedwongen samenzijn op spanning te staan?

Vannessa weet zoals altijd weer exact de juiste sfeer te scheppen. Het verhaal kent meerdere lagen, die stuk voor stuk zeer realistisch aanvoelen. De personages komen tot leven met hun angsten, hun twijfels, hun onzekerheden en hun sterke kanten. Vanzelfsprekend ontstaan er wat ongemakkelijke situaties en die vind ik top! Ik zag het helemaal voor me tijdens het lezen: de schrik, de chaos maar daarnaast ook de liefde voor elkaar!

De aantrekkingskracht tussen Elena en Meneer S is hemels en zo lekker om te lezen hoe zij stapje voor stapje, heel voorzichtig, er aan toe durven te geven. Ik voelde het tot in mijn tenen!

Dat ik het boek in één ruk uitlas op de releaseday zegt meer dan genoeg. Vannessa, ik hoop dat je nog meer kerstboeken gaat schrijven, want ik heb van begin tot eind gesmuld van dit verhaal en mee gezwijmeld met de personages. Wat zijn ze leuk! Echt, feelgood zoals feelgood bedoeld is!

Meer recensies van Ellen

Verpletterende liefdesroman met spannende plotwendingen, tegen de achtergrond van ruige, bedreigde natuur. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.