Wat zijn jouw 'vluchtheuvels?'

Ellen 03 januari 2026
Uitgeverij Eigen Kracht vroeg mij of ik het boek ‘Vluchtheuvels in Nederland,’ geschreven door Helen Norp wilde lezen en recenseren. Het is een autobiografisch verhaal over Helen zelf, maar geschreven vanuit Myra, om wat meer afstand te creëren tot de gebeurtenissen. Om die reden zijn ook de namen van de andere personages niet hun echte namen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wat een enorm fijne schrijfstijl heeft Helen, warm en zacht, maar niet zweverig. Het leest alsof Helen bij je aan de keukentafel zit en je haar levensverhaal uit de doeken doet. Mooi ook, haar zelfreflectie: de vragen die zij zichzelf stelt, nu blijkt dat zij “minder nodig is.”
De kinderen de deur uit en ook haar taak als mantelzorger is voorbij. De komst van haar eerste kleinkind brengt een hoop herinneringen naar boven: “Verlangen is het voertuig van je ziel.” Een erg mooie quote, die precies zegt dat we allemaal iets nodig hebben wat ons drijft.

Ze zoekt naar invulling en besluit vluchtelingen uit Oekraïne een veilige plek te geven in hun gastenhuisje op het erf. Dat zij dit te rooskleurig in heeft gezien, blijkt als hun verblijf de nodige gevoelens die samenhangen met trauma’s uit haar eigen verleden, oprakelen. Normen en waarden verschillen en zeg je daar nou wel of niet wat van. Je wilt hen immers ook in hun waarde laten, maar tegelijkertijd je eigen grenzen bewaken.
Zij weet dit mooi te verwoorden: ze oordeelt niet, maar verwondert zich wel degelijk.

“Maar wat ben ik aan het doen? Zorg ik voor mijn eigen behoeftes of voor die van mijn gasten?” (quote)

Ik herkende in het verhaal veel facetten uit de Schematherapie en vond het fascinerend om te lezen over psychosynthese. Het heeft best wat raakvlakken.

Er komen zeker heftige thema’s voor in het boek, denk aan vluchtelingenproblematiek, huiselijk geweld, seksueel overschrijdend gedrag, misbruik, psychische problemen en toch wordt het nergens te zwaar.

De titel is zeer passend: vluchtheuvels als in de plaatsen waar vluchtelingen terecht komen, veilige structuren die we allemaal nodig hebben om goed in balans te blijven…

‘Vluchtheuvels in Nederland’ is dus ook niet enkel een verhaal over een vluchtelingengezien dat in ons land wordt opgevangen, maar ook het verhaal van Helen zelf en hoe de ervaringen uit haar jeugd doorwerken in haar volwassen bestaan, in wie zij is geworden.

Dank aan uitgeverij Eigen Kracht voor het recensie-exemplaar in ruil voor mijn eerlijke mening.

Meer recensies van Ellen