Positief verrast door dit indringende debuut
Marko de Jong benaderde mij met de vraag of ik zijn debuut, een boek met daarin 19 verhalen, wilde lezen. Ik stemde toe en wat ben ik verrast door dit boek zeg.
Marko weet je te bereiken met al zijn 19 verhalen: verhalen over het leven zelf, in al haar mooie en lelijke facetten. Je voelt de emoties van de personages en dat is knap, zeker als je bedenkt dat de verhalen stuk voor stuk niet al te lang zijn. Hij heeft een prettige schrijfstijl, waardoor het voelt alsof jij als lezer deel uitmaakt van het verhaal. Sommige zinnen zijn bijna poëtisch, anderen weer enorm treffend. Hoe dan ook, het zet je aan het denken. Ik las dit boek gedoseerd, juist om elk verhaal goed tot me te laten doordringen. De situaties kunnen confronterend zijn, juist omdat de bedoelde situatie zo dicht bij je zelf staat of zou kunnen staan.
“Je was opeens weg.” Je stem klinkt hard en verwijtend. […] “Ik was al heel lang weg, maar jij had het niet door,” zeg ik. (quote)
De herkenbaarheid in deze bundel is groot. Het is echt een boek met verhalen die uit het leven zijn gegrepen: vertwijfeling, onzekerheden, depressiviteit, rouw, vreugde…het komt allemaal langs en het raakt je telkens weer. Af en toe is het alsof er je een spiegel voorgehouden wordt. Het verhaal ‘Nooit meer loslaten’ kwam bij mij binnen. Ik voelde het verdriet ook en datzelfde overkwam me bij ‘Dezelfde botten, een ander vel.
Ook al zijn de verhalen allen los te lezen, toch ontdek je tijdens het lezen telkens weer een nieuwe samenhang; locatie of personages, die op de een of andere manier met elkaar in verbinding staan. Die kleine verwijzingen over en weer zijn doordacht en zorgden voor connectie tussen de verhalen.
Dank je wel Marko voor het recensie-exemplaar. Ik kijk zeker uit naar meer werk van jouw hand.