Hoe het allemaal begon...

Ellen 27 januari 2026
Roosje komt uit een gegoede familie, maar door de ziekte van haar vader leert ze noodgedwongen nu ook de andere kant, die van het hardwerkende personeel, kennen. Ze gaat als 3e dienstmeisje werken in villa Zeldenrust, waar hun voormalig dienstmeisje ook werkt. Ze heeft veel steun aan haar, want werken voor de familie De Wit is geen feestje. Zo staan ze ook bekend, maar gelukkig heeft Roosje het prima naar haar zin met het andere personeel.

Als blijkt dat ze gevoelens krijgt voor een van de zonen, Theodoor, komt ze in een lastig parket terecht. Ze is verloofd, ook al zit haar verloofde heel ver van haar vandaan. Wat ze nu voelt heeft ze nog niet eerder gevoeld en ze raakt erdoor in de war.
Daarnaast rommelt het in de stad; de werknemers van de diverse textielfabrieken (ook de familie De Wit heeft er twee) dreigen met staking als de werkomstandigheden en de betaling niet veranderen. Het is te onveilig! Theodoor vraagt Roosje hem te helpen door in gesprek te gaan met de arbeiders.

Dit boek is het 4e deel van de Rosaville-serie, maar prima los te lezen. In dit boek lees je over het ontstaan van de villa en het leuke is dat gebeurtenissen uit de eerdere boeken (ik las deel 1 en 3 ook, 2 volgt snel) op hun plek vallen. Het is overduidelijk dat Karin veel research gedaan heeft, want volgens mij klopt het gewoon allemaal: het taalgebruik, de manier waarop destijds de elite omging met hun personeel etc. Karin weet je echt terug te voeren naar die tijd, de personages voelen levensecht aan en je voelt ook hun emoties, vooral in de scene met meneer Frederik als Roosje alleen in de villa is; de dreiging is voelbaar en ook dat het klassenverschil de situatie nog moeilijker maakt.

Wat een andere tijd was het toch! Vrouwen hadden heel wat minder in te brengen, een eigen mening werd niet echt op prijs gesteld, laat staan als je “maar” een dienstmeid was. Het verschil tussen arm en rijk was gigantisch; als personeel diende je te allen tijde onzichtbaar én beschikbaar te zijn.

Roosje was echt een karakter dat ik in mijn hart sloot.

Dank aan uitgeverij LS voor het recensie-exemplaar en de fijne (dubbele) leesclub. Dit heeft geen invloed gehad op mijn mening over het boek.

Meer recensies van Ellen