Thriller vanuit het perspectief van de journalistiek
Vrijstaat is het thrillerdebuut van Lena Sundstrom en Jens Mikkelsen en als liefhebber van Scandi-thrillers moest ik deze natuurlijk lezen van mezelf.
De proloog zet je meteen op scherp en eindigt met “Zijn tijd op aarde. Je bent er even. En dan gewoon niet meer.” Ik wilde lezen hoe het zo ver had kunnen komen en wie er achter deze beestachtige gebeurtenis zat(en).
De politie krijgt een melding van overlast door een dakloze, die op een bankje zou verblijven.. Ter plaatse blijkt dat het slachtoffer is overleden. De politie gaat uit van roofmoord en pas later blijkt dat het hier om de vermiste opiniemaakster, Rebecca Rönn gaat. Rönn had contact met journalist Sven, over iets wat zich binnen de top van het bedrijfsleven zou afspelen. Helaas heeft zij niet meer kunnen delen met hem.
Anne, buitenlandcorrespondent, heeft na haar scheiding een pand gekocht in Malmö. Daar loopt ze Sven tegen het lijf, haar jeugdliefde. Beiden slaan de handen in een om de dood van Rönn te onderzoeken, nu de politie uit blijft gaan van een roofmoord. Zij hebben het idee dat de politie op het verkeerde spoor zit en starten hun eigen onderzoek.
Sven en Anne zijn goed uitgediepte personages, die je ook goed leert kennen, zowel persoonlijk als in hun werk. Dat Sundström en Mikkelsen zelf ook journalist zijn, is merkbaar en komt de geloofwaardigheid ten goede. Hun achtergrond voelt realistisch aan, de gevolgen van het werken als buitenlandcorrespondent, het afwegen wel of niet iets te plaatsen, het klopt allemaal tot in de puntjes.
Vrijstaat is een actueel verhaal, verteld vanuit het perspectief van de journalistiek. Het zit van begin tot eind goed in elkaar en zet aan het denken. Geld is een machtig middel, evenals het netwerk waar je deel van uitmaakt; dat maakt dit verhaal maar weer eens al te duidelijk. Zoals meestal bij Scandi-thrillers zitten ook hier duidelijk maatschappelijk thema’s in, zoals migratie, politiek, geld, machtsmisbruik en armoede.
Vrijstaat is het eerste deel van de Kirseberg-serie over journalisten Anne en Sven en smaakt zeker naar meer!