Een whodunit gebaseerd op ware feiten

Els 17 juni 2020
"Gelezen" als luisterboek. Het boek wordt voorgelezen door Christanne de Bruijn. Naar mijn smaak heeft zij een te jonge stem voor dit verhaal dat zich afspeelt in 1843 in het Engelse stadje Bromley.
Harriet Monckton wordt dood gevonden en wie heeft het gedaan? Er zijn een aantal potentiële daders die allemaal verhoord worden, hun alibi's worden gecheckt en hun motieven worden besproken. Het bijzondere is dat de schrijfster documenten over deze moord tegenkwam in de archieven van Londen toen zij onderzoek deed voor een ander boek. Zij vond correspondentie over de moord en getuigenverklaringen. Er waren drie hoofdverdachten maar niemand is gearresteerd.
Elizabeth Haynes heeft de feiten gebruikt zoals die gedocumenteerd zijn en ook woorden gebruikt zoals die verteld zijn aan de jury. Haar fantasie heeft de rest gedaan zodat het een echte whodunnit is geworden. Je leert de hoofdpersonen, hun levens en hun mogelijke motieven goed kennen. Je denkt aan een mogelijke dader, maar er blijft tot het einde toe nog genoeg twijfel. Het einde is zoals het hoort, weer verrassend. De dader zat natuurlijk niet bij de hoofdverdachten.
Een pageturner vond ik het boek niet. Het verhaal verloopt erg traag. De schrijfster neemt de tijd om de sfeer en de omgeving in geuren en kleuren te beschrijven. Het verhaal had wat mij betreft wel wat meer vaart mogen hebben.

Meer recensies van Els