Wow!
De schaamte voorbij. Door: Anja Meulenbelt.
Schande dat ik deze klassieker, voor het eerst verschenen in 1976 en nu opnieuw uitgegeven door uitgeverij De Bezige Bij, nog niet had gelezen.
De schaamte voorbij is zoals op de cover staat ‘een persoonlijke geschiedenis’ maar het boek is ook veel meer dan dat. Het persoonlijke is politiek en dat merk je hier zeker.
Meulenbelt schetste 50 jaar geleden een eerlijk, moedig portret van het leven van een zoekende, worstelende vrouw die haar weg zocht in een patriarchale samenleving die heel andere verwachtingen had van mannen dan van vrouwen. En ja, het is haar verhaal maar ook het verhaal van de vrouwen rondom haar én van een ganse maatschappij.
Je zou denken dat er op een halve eeuw tijd veel veranderd zou zijn maar jammer genoeg blijk dat op veel vlakken niet het geval te zijn. Mede daarom is het zo goed dat dit boek opnieuw werd uitgebracht. We zijn er nog niet…
Anja Meulenbelt schrijft schaamteloos eerlijk, ontziet zichzelf niet, is moedig, daadkrachtig, empowerend en een voorbeeld voor elke vrouw. Nu nog steeds. Een klassieker die generatie na generatie moet lezen.