Muziek en rassenstrijd

Els B Els B
17 mrt 2020

Ik had nog nooit iets gelezen van Richard Powers. Een vriendin van me, die muziekprogrammator is, raadde me dit boek aan.
Volgens mij kan je niet ten volle van dit boek genieten als je weinig van klassieke muziek afweet. Er zijn zovele verwijzingen naar klassieke werken, waarbij een hele sfeer wordt opgeroepen, dat dit je niets zal zeggen als je niet een beetje weet waarover Powers het heeft. Naast muziek is ook wetenschap duidelijk aanwezig in het boek. De relativiteitstheorie, onze ervaring van tijd en is tijd wel lineair? - het zijn thema's die terugkeren doorheen het hele boek.
Powers gebruikt dit gegeven om een mooi beeld te schetsen van het Amerika (en dan vooral New York) van de oorlogsjaren en daarna. Aan de hand van het verhaal van een gemengd koppel - zij is een zwarte, hij een Duitse niet praktiserende Jood die zijn land is ontvlucht - schetst Powers de rassenstrijd. Het koppel is van plan hun kinderen "rasloos"op te voeden - beyond race, zeggen ze in het Engels - en leert de kinderen het prachtige principe dat ze zijn wie ze zijn, en dat hun kleur of afkomst er niet toe doet. Maar dat gaat uiteraard niet op in het Amerika van toen (en nog steeds niet) want de vraag : What exactly are you, boys? is nooit ver weg.
Het boek heeft me zeker meegesleept en deed me nadenken over het ideaal van een opvoeding los van vooroordelen, hoe moeilijk dat in onze wereld te handhaven is.
Het boek is heel slim opgebouwd, met flashbacks en cirkelverwijzingen. Het is wel een boek waar je je hoofd moet bijhouden, maar ik vond het ook fascinerend hoe Powers met mondjesmaat je hints geeft naar de hele familiegeschiedenis van de Stroms en hoe dat heel slim verweven zit in wat er zich buiten de familie afspeelt. Zelf vind ik het dus een aanrader !

Meer recensies van Els B