Waar eindigt het normaal?

Els B 11 december 2021
De personages die de short stories van Miranda July's No one belongs here more than you bevolken, zijn mensen die net een tikkeltje anders zijn. Mensen met een hoek af, zou je kunnen zeggen.
Wat te denken van de vrouw die maar 27 stappen durft te zetten uit haar huis, of de vrouw die haar geboortevlek laat wegnemen maar die toch stiekem mist?
Hilarisch is ook de zwemcoach, die bij gebrek aan zwembad zwemlessen geeft op haar appartement - met behulp van kommetjes water!

In elk verhaal opnieuw maken we kennis met de kleine eigenaardigheden van de personages, met situaties die net een tikkeltje anders zijn. July flirt telkens met die grens: wat is nog normaall, wat bestempelen we als vreemd gedrag? De eigenaardigheden weet ze op geestige manier uit te vergroten, maar telkens met veel mededogen en liefde voor haar personages. Daarmee ga je als lezer ook in op je eigen eigenaardigheden, en kom je tot de slotsom dat ook jij een personage zou kunnen worden.

July won voor dit boek een short story award. De drie sterren hebben er vooral mee te maken dat ik toch eerder een romanlezer ben, voor mij zijn short stories altijd net te kort om helemaal in de sfeer te komen. Maar voor de liefhebbers van het genre lijkt het me toch een aanrader.

Meer recensies van Els B