Interessant
De ontdekking van Urk was een boek wat ik regelmatig voorbij zag komen. Het feit dat Urk vlak bij mijn woonplaats is en ik regelmatig Urkers tegenkom was het laatste zetje om misschien nog wat meer te weten te komen over Urk en zijn inwoners en dan een keer niet via de meestal negatieve media berichten. Zoals velen hier in de polder kom ik regelmatig op Urk, voornamelijk voor een lekker visje. Op Urk slaat dan vaak de schrik om mijn hart en al die scooters die je van alle kanten voorbij vliegen. Je moet er ook ogen in je achterhoofd hebben. Maar goed ook dat is Urk.
Maar wat weten we nu echt over Urk en zijn inwoners? Ja de visserij en het geloof, maar wat schuilt er allemaal achter, is Urk werkelijk een eiland gebleven? Een eiland op het droge. De auteur verbleef enkele maanden op het dorp en probeert aan de hand van zijn bevindingen en gesprekken daar een beeld van te vormen. Hij gaat daarbij geen gesprek of item uit de weg. Het geloof, de vele kerken, de misstanden binnen het geloof wat onder het tapijt door de gelovigen wordt geveegd. Matthias Declercq bespreekt deze zaken open en met respect voor de betrokkenen. Sommige gesprekken zijn indrukwekkend en pijnlijk voor de betrokkene om te lezen. Denk er maar eens bij na als je zelf slachtoffer van misbruik zou zijn en je kunt nergens met je verhaal heen kunt omdat je dan als het ware verstoten door de gemeenschap wordt. Best wel heftig om dat te lezen. Dan is het geen wonder dat er op Urk een drank en drugs probleem is ontstaan. De zaken die door God verboden zijn ontbreken in zijn boek zeker niet, het zogenaamde stropen van de vis, zoals het eerder genoemde grote drank en drugs probleem op Urk. Ja zelfs de omgang met Nederlandse “Buitenlanders” wordt uitgebreid besproken. Vele zaken die je wel weet via de media, maar niet uit de monden die het echt aangaat. Ook hier gaat Matthias Declercq zeer respectvol met de mensen en de feiten om.
Komt er dan alleen maar slechte dingen boven drijven? Nee zeer zeker niet, zo leren we nog wat van de geschiedenis van Urk, de visserij en veel over het geloof. Ja hoe kan het ook anders. Matthias Declercq sprak met veel Urkers, veelal mannen en maar zelden een vrouw. Geen idee waarom dat is. Matthias Declercq geeft met zijn boek een goed beeld over het hedendaagse Urk, een dorp wat moeite schijnt te hebben met de moderne tijd. Een dorp dat hoofdzakelijk leeft van de visserij. Een dorp dat geplaagd wordt door de problemen van deze tijd, ja eigenlijk net als iedere andere gemeente. Urkers gaat er alleen heel anders mee om dan de gemiddelde Nederlander. Op Urk hoort het er allemaal bij en waait het vast wel weer over. Aan de andere kant laat het boek de saamhorigheid zien in verdrietige tijden als er bijvoorbeeld een schip vergaat of bemanning wordt vermist.
Is het Matthias Declercq gelukt om Urk te ontdekken? Wel als je vlak bij Urk woont, weet je het meeste al en is het boek niet al te vernieuwend. Maar voor de rest van Nederland en Vlaanderen heeft Matthias Declercq een goed beeld weten te vormen van het vissersdorp Urk, met al zijn goede en slechte kanten. Zeker wel een aanrader.