Indrukwekkende familiegeschiedenis over de Duitse schuldvraag

Bas von Benda-Beckham ontving voor zijn zoektocht naar het nazi verleden van zijn Duitse familie de Libiris Geschiedenis Prijs 2024.

Von Benda-Beckham neemt ons mee op een openhartige en ongemakkelijke reis door de geschiedenis van zijn eigen familie. Een familie die in de 19e eeuw de adellijke stand bereikte en die in de 20ste eeuw vervolgens alles weer kwijt raakte. Maar vooral een familie die zich voor, tijdens en na het nazi-tijdperk moet verhouden tot die ideologie. Vanuit hun eigen veranderende sociale status, de veranderende samenleving en de steeds nieuwe perspectieven op schuld en verantwoordelijkheid.

Het werk van Von Benda - Beckham is gedetailleerd, mede door de goed bewaarde familie-archieven en de openbaarheid die zijn oudtante steeds opzocht na de oorlog om haar lezing van de geschiedenis onder de aandacht te krijgen. Het biedt daarmee een ontluisterend beeld van hoe een Duitse familie meegaat in de ideologie en waarbij de familieleden vervolgens ieder op de eigen manier omgaan met de schuldvraag en de mate waarin ze daarin verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gedrag.

Het geeft ook een tijdsbeeld en neemt je mee in hoe de familie ondanks alles met elkaar verbonden blijft. Ik vind het een moedig boek over een ingewikkeld en zwaar onderwerp. Voor sommigen zal het te ongemakkelijk zijn, maar juist geconfronteerd worden met het ongemak is een reden dat we deze verhalen moeten blijven delen.

Meer recensies van erleynebrookman