Wake-up call over technische neutaliteit
Techniek: automatisering, digitalisering en artificial intelligence is niet neutraal. Dat is de belangrijkste boodschap van Meredith Broussard in haar boek 'More than a Glitch'. Als journalist en onderzoeker neemt ze je mee in talloze voorbeelden waarin we onterecht vertrouwen op techniek om de juiste beslissingen te maken.
De voorbeelden zijn soms schokkend. Nog schokkender is het besef dat we onze belemmeringen en vooroordelen gewoon meenemen dit nieuwe tijdperk in. En dat we de nieuwe technische revolutie helemaal niet aangrijpen om daar nu eens wat aan te doen.
Broussard waarschuwt ons voor het gemak waarmee we ervan uitgaan dat techniek ons leven makkelijker en eerlijker maakt. Ze roept op om beter na te denken over het doel van processen, zodat er ook vanuit die bedoeling besloten kan worden. En niet alleen vanuit efficiëntie of effectiviteit.
Interessant, toegankelijk boek over de negatieve impact van techniek, zonder dat het een klaagzang wordt. Je leest mijn volledige recensie hier: https://leeseenzakenvrouw.nl/recensie/recensie-more-than-a-glitch-meredith-broussard/