Advertentie


Er was eens een tijd waarin bepaalde woorden begonnen te verdwijnen uit de taal van kinderen. Ze verdwenen zo geleidelijk dat bijna niemand het merkte – adder, boshyacint, braam, eikel, heide – weg! Varen, leeuwerik, otter, raaf, wezel…

Schrijver Robert MacFarlane en illustrator Jackie Morris merkten op dat deze woorden begonnen te verdwijnen uit de taal van kinderen. Zo maakten ze een groot poëzieprentenboek vol liefde voor de wilde natuur.
De betovergedichten in dit boek brengen die verloren woorden weer tot leven. Lees ze hardop voor en laat je betoveren door de kracht van de natuur.
De prachtige illustraties zijn afkomstig van Jackie Morres. Ze zijn de perfecte weergave van de woorden, waardoor de fauna en flora echt worden.
De gedichten zijn allemaal letterverzen, met andere woorden: de beginletters vormen de titel van het gedicht.

“varen”

Varens vroegste vormen zijn veren,
Als vioolkrullen vastgedraaid.
Reiken, rollenen ontvouwen volgt.
En: varen vlamt op.
Nu is varen volledig voltooid.

“Verloren woorden” is een feest voor wie de deur naar buiten weer wagenwijd wil open stellen.
Het is een boek dat zowel kinderen als volwassenen kan aanspreken.
Het boek in groot formaat imponeert direct, niet het minst door de fenomenaal knappe prenten, maar als je je erin verdiept veel meer nog door het doordachte concept en de krachtige samenhang van tekst en beeld.
Dit boek brengt rust en staat bij mij thuis zelfs 3 seizoenen op een boekhouder, dagelijks wordt er even bij stilgestaan. “verloren woorden” is te mooi om gewoon in de boekenkast te staan.

Reacties op: Laat je betoveren door de kracht van woorden en beeld

8
Verloren woorden - Robert Macfarlane Jackie Morris
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners