Advertentie
    Evy De Brabander Hebban Recensent

Wanneer Yu-Jin ontwaakt, merkt hij dat hij onder het bloed zit, maar hij kan zich helemaal niet herinneren waar het vandaan komt. Toch voelt hij al snel dat er iets gigantisch mis is in huis en dat blijkt ook zo te zijn. Zijn moeder ligt dood onder aan de trap. Vanaf dat moment doet Yu-Jin er alles aan om de bewijzen, die allemaal naar hem leiden, zoveel mogelijk te laten verdwijnen. Kan hij de moordenaar van zijn moeder zelf opsporen? En wat is het verband met de in diezelfde nacht vermoorde vrouw?

Een Aziatische thriller. Weer eens wat anders denk je dan. En dat klopt ook!Toch had het verhaal zich ook in een ander werelddeel kunnen afspelen, dus echt typisch Aziatisch (wat dat ook moge zijn) is het niet te noemen. Eigenlijk vanaf de eerste pagina huist er een vreemde sfeer in het boek. Verwarrend bovenal, omdat je als lezer het gevoel hebt dat je steeds op het verkeerde been wordt gezet. Dat komt ook doordat je het hoofdpersonage eigenlijk niet helemaal kan en wil vertrouwen. Daarvoor gebeuren er teveel vreemde dingen en bekruipt de twijfel over zijn onschuld je steeds meer. Gelukkig twijfelt het hoofdpersonage ook aan zichzelf.

Gaandeweg krijgt een soort duisternis grip op het verhaal in 'De goede zoon'. Er zit een soort kantelpunt in het verhaal en daar bekruipen de rillingen je rug en gaat er een 'oh oh' door je gedachten. Als je op dat moment de cover dichtslaat en je ziet die bloederige vlek, versterkt dat het gevoel alleen maar. Daarna wil je alleen maar doorlezen en zo snel mogelijk weten hoe het nu precies in elkaar zit.

Er staat geen woord teveel in dit boek en dat leest erg fijn. Alles is nauwkeurig beschreven, zonder langdradig te worden. Door alle tijdssprongen die gemaakt worden, in de gedachten van het hoofdpersonage, moet dat ook wel om het verhaal duidelijk te houden. De gedachten van Yu-Jin zijn op zijn minst warrig te noemen, maar dat straalt niet over op de stijl en het staat het leesplezier nooit in de weg.

De wereld waarin 'De goede zoon' zich afspeelt lijkt benauwd en klein. Dat is deels ook zo, maar toch maakt de auteur ook gebruik van tijd en ruimte. Het verhaal is bewust wat klein gehouden om de evolutie van het hoofdpersonage (door de jaren heen) duidelijker te maken.

You-Jeong Jeong heeft een overtuigende thriller geschreven. Sterk in sfeer en in schijnbewegingen zorgt ze ervoor dat je als lezer helemaal wordt meegezogen in het verhaal. Alles wat je leest voelt alsof het verfrissend en nieuw is en daardoor weet je gewoon niet wat je als volgende kan verwachten. Eén van de verrassendste thrillers van het jaar!

Reacties op: Niets is wat het lijkt... of toch wel?

23
De goede zoon - You-Jeong Jeong
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 21,99 Bestel het e-book € 4,99
E-book prijsvergelijker