Advertentie
    Evy De Brabander Hebban Recensent

De omgekeerde wereld, zo voelt het als je de film al hebt gezien en dan het boek gaat lezen. Helemaal als dat boek dan ook nog eens gebaseerd is op de film. Toch is er een ander soort nieuwsgierigheid dat dan de kop opsteekt. Zullen er nieuwe elementen in te vinden zijn? Waar zal de focus op liggen? Kan het boek me ontroeren?

Allereerst kan je dit boek niet beschrijven zonder het over die fantastische cover te hebben! 'Pan's Labyrinth' is een streling voor het oog (en voor de vingers als je niet kan stoppen met over het reliëf te aaien). De elementen uit het boek zijn overal te vinden op de cover en de kleur is adembenemend. Dit is een absolute voltreffer en ook in de boekhandel wandel je er niet zomaar langs. De cover geeft precies de goede sfeer weer en maakt je enorm nieuwsgierig.

Ook de vormgeving binnen in het boek is de moeite waard om te vermelden. De randen van de pagina's zijn versierd en zwart-witte illustraties die de vertellingen vergezellen zijn een streling voor het oog. Er is zoveel aandacht voor detail en dat sluit aan bij de wijze waarop het boek geschreven is.

Ook in het verhaal is er met uiterste precisie te werk gegaan. De woordkeuze bepaalt de sfeer en de sfeer is allesbepalend. (Als je het boek gelezen hebt, houdt de voorgaande zin steek, anders waarschijnlijk niet.) De schrijfstijl is erg intrigerend, omdat er vaak gewisseld wordt van perspectief. Soms volg je het verhaal vanuit het oogpunt van een personage, dan gaat het over naar een alwetende verteller, om dan het volgende moment weer een ander personage aan het woord te laten. Na een tijdje wen je eraan en het voelt ook niet storend. Het is eerder een aparte ervaring.

'Pan's Labyrinth' is moeilijk in een hokje te drukken qua genre. Het is fantasierijk en vrij eenvoudig geschreven en het zou daardoor ook goede dienst doen als kinderboek. Toch zitten er elementen in het verhaal die dieper gaan en waardoor ook alle andere lezers er genoeg uit kunnen halen. Op die manier staat het heel erg op zichzelf als boek en is het met weinig anders te vergelijken. Een stukje psychologie, een stukje politiek, en een stukje sprookje.

De personages zijn verweven met het verhaal en vervullen daarbinnen verschillende rollen. Ze hebben elk hun eigen kleur en ontwikkelen daarin weinig, wat ook past bij het sprookjesdeel. Toch voelt Ofelia erg realistisch aan. Ze is eenzaam en droevig om de dood van haar vader en vlucht in haar fantasie. Die fantasie ontspruit aan de sprookjesboeken die ze leest en neemt haar zodanig mee dat het voor de lezer van 'Pan's Labyrinth' moeilijk te bepalen is wat verzonnen en wat waarheid is. De Faun is waarschijnlijk het bepalendste personage in het hele boek. Hij domineert de acties en hij verandert ook het meeste doorheen het hele verhaal.

De omgeving van het verhaal is mooi en perfect gekozen. De molen, de bossen en het labyrint zorgen voor een setting waar de fantasie van Ofelia helemaal de vrije loop kan krijgen. De vertellingen die telkens tussen het eigenlijke verhaal door worden gevlochten, op de grijze pagina's van het boek, verbinden alle plaatsen en personages met elkaar en dat maakt het boek nog interessanter dan alleen maar de vertelling van de film. Het biedt een extra element op die manier.

'Pan's Labyrinth' is een must-read voor diegenen die houden van bijzondere boeken. Bijzonder in de zin van dat het niet in een hokje valt te plaatsen en dat het een totale beleving is. De illustraties en de wijze waarop het verhaal verteld wordt, bieden de lezer erg veel mogelijkheden om zelf de verbeelding te laten spreken. Je kan het in één zucht uitlezen en daarna herlezen en herlezen en.... Het gaat nooit vervelen, want er duikt telkens wel iets op wat je de vorige keer niet had opgemerkt. Met erg veel oog voor detail geschreven en voor alle leeftijden geschikt!

Reacties op: Waar sprookjes de geschiedenis ontmoeten en samen een eenzaam meisje omarmen

25
Pan's Labyrinth - Cornelia Funke Guillermo del Toro
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker