Hoe kunnen we vrouwenmoord tegengaan?
Saskia Belleman is rechtbankverslaggever voor De Telegraaf, dit boek is gebaseerd op de gelijknamige podcast 'Zij is van mij". Saskia onderzocht of en hoe we ook in Nederland vrouwenmoord tegen kunnen gaan. In Nederland zijn vrouwen veel vaker slachtoffer van moord dan in de landen om ons heen. Hoe kan dit en wat hoe komt het dat het juist in ons land zo vaak misgaat achter de voordeur.
Aan de hand van voorbeelden en verhalen van nabestaanden komt een ontluisterend beeld naar voren over hoe er in dit land word omgegaan met vrouwen die bedreigd , gestalkt en mishandeld worden door hun partner of ex-geliefde tot de dood erop volgt.
Waar het slachtoffer word ingesloten, onder gebracht in een safe house, maar de dader gewoon vrij rond loopt en op elk moment kan toeslaan, dit vind ik echt schokkend om te lezen.
Bizar om te lezen dat vrouwen meermaals aangifte doen van bedreiging en intimidatie en gewoon niet serieus genomen worden.
De zaak van Humeyra maakte diepe indruk op mij, een meisje van 16 word op klaarlichte dag in het fietsenhok van haar school in koelen bloede doodgeschoten door haar ex-vriend. Na talloze bedreigingen vanuit hem en meerdere aangiftes vanuit haar blijkt achteraf dat onder andere politie en OM langs elkaar heen hebben gewerkt en de ernst van de situatie onvoldoende hebben ingeschat.
Wat gaat er mis? En waarom word de dader niet van straat geplukt en het slachtoffer wel?
De omgekeerde wereld en echt onbegrijpelijk in deze tijd, waar vrouwenmoord zoveel in het nieuws komt.
Dit boek leest vlot weg, mede door de verslagen van geliefden van de slachtoffers. Ook komen er deskundigen van het OM en politie aan het woord en daaruit blijkt ook dat het aan alle kanten schuurt, piept en kraakt.
Een heftig en indrukwekkend boek, onder de indruk van de voorbeelden en de manier waarop de verschillende instanties hier mee om zijn gegaan.
Je kunt alleen maar hopen dat er snel verandering in komt en de aanpak in deze situaties grondig onder de loep genomen word, zodat het slachtoffer beter beschermd word, want elke moord op een vrouw is er één teveel.