Romantische comedy in een nieuw jasje

Feel-o-Sofie Feel-o-Sofie
12 mrt 2021

Saorise geloofd niet in de liefde en is vastberaden om nooit meer een relatie aan te gaan met iemand. Niet nadat haar vorige relatie is uit gegaan. Daarnaast heeft ze het moeilijk met het feit dat haar moeder zo vroeg alzheimer kreeg en daarom nu in een instelling woont. Ze heeft zich aangemeld om te gaan studeren aan Oxford, maar ze weet niet of ze haar moeder wel wilt achterlaten. Ondertussen gaat haar vader gewoon door met zijn leven en gaat zelfs opnieuw trouwen met een andere vrouw. Dit alles bij elkaar maakt Saorise boos, verdrietig en eenzaam. Maar dan komt ze op een eindexamenfeestje van een klasgenoot de knappe Ruby tegen. In tegenstelling tot Saorise, houdt Ruby ontzettend van romantiek en ook vooral romantische comedy’s. Ze daagt Saorise uit om samen een zomervakantie vol dates zoals in de films te beleven, zonder de verwachtingen van een volledige relatie. Zal het Saorise lukken om het klassieke einde van de romantische films te voorkomen en niet verliefd te worden op Ruby? Dit boek is ontzettend meta over romantische comedy’s. Het bekritiseert het genre, maar is vooral ook een ode aan. Als je bekend bent met de films waaraan gerefereerd wordt in dit boek, zoals Two Weddings and a Funeral, Love Actually en meer, dan is dit boek heel grappig om te lezen. Er worden grapjes gemaakt over scenes uit de films, maar er wordt ook kritiek geleverd en dat vond ik leuk om te zien. Het verhaal bevat ook een serieuzere noot, want Saoirse’s moeder heeft jong alzheimer. Deze verhaallijn vond ik heel verdrietig en herkenbaar als je iemand kent of gekend hebt met dementie. Het is een onderwerp dat ik niet vaak zie in Young Adult boeken, maar waar jongeren ongetwijfeld mee te maken krijgen. Ik kan me niet voorstellen hoe het is om als tiener mee te maken dat je ouder alzheimer krijgt en je als zeventienjarige mee moet maken dat je eigen moeder je niet meer herkent. Ik vond dit heel mooi beschreven, maar ook ontzettend aangrijpend en verdrietig. De hoofdpersoon zit vol verdriet en boosheid over het verlies van haar moeder, haar vader die trouwt met een nieuwe vrouw en het uitgaan van haar relatie met Hannah. In het begin van het boek vond ik het daarom iets moeilijk inkomen. Ik verwachtte een vrolijk en romantisch verhaal, maar dat is niet helemaal het geval. Het hoofdplot is zeker de romance tussen Saoirse en Ruby, maar het gaat ook over serieuzere onderwerpen zoals hierboven genoemd. Toen ik mijn verwachtingen had aangepast kon ik me beter verplaatsen in Saoirse en ik vond haar ontwikkeling heel mooi en interessant. Lees een uitgebreide recensie op mijn website .

Meer recensies van Feel-o-Sofie