Contact: een paranormale mustread
‘Contact’ is het beste boek van Winchester McFly tot nu toe! In een adem heb ik het verhaal gelezen. Het is een spannende pageturner over mysterieuze moorden
In Hummelo, die een lichte diepgang heeft en zalig is om te lezen.
Net als in ‘The Trap’ (1932) van H.P. Lovecraft is het motief van de spiegel belangrijk. Hoewel ze afzonderlijk een verschillende functie hebben, versterken ze de bovennatuurlijke spanning en zijn ze eng, waardoor het lastig is om te stoppen met lezen van deze paranormale mustread.
Daarnaast komen de hoofdverhaallijn over de gruwelijke gebeurtenissen in Hummelo en de persoonlijke verhaallijn van David Detta op een macabere fantasierijke wijze steeds dichter bij elkaar. Daardoor versterken beide elkaar niet alleen, maar verdiepen ze elkaar ook.
En dat brengt me bij de thematiek. De Detta dossiers hebben een gemeenschappelijk thema dat zich steeds verder ontwikkelt in ieder deel. Voor mij gaat deze serie over leven met het onverklaarbare. De verhalen laten zien hoe iemand zich kan overgeven aan een mysterie, of er een verklaring voor kan proberen te vinden op een fantasierijke, beeldende manier die heerlijk is om te lezen.
Dit thema geeft ook gelaagdheid aan de personages. David Detta is door zijn verleden een ervaringsdeskundige met betrekking tot het paranormale. De nuchterheid van Tess is daarvoor een sterke tegenhanger. Wander en Puk zijn dan volgens mij de smeltkroes waar het rationele van de wetenschap het onverklaarbare bevestigt of ontkracht.
Verder werkt de mix van een lokale legende met geschiedenis perfect. Volgens mij is Johanna van Almen een associatieve combinatie van het verhaal van Bloody Mary, een Amerikaanse urban legend over een heks die via een spiegel opgeroepen kan worden, en het heksenproces van Aleid van Almen dat in 1472 plaatvond in de buurt van Zutphen.
Dus vanwege de ontwikkelende thematiek, de sympathieke personages en de creativiteit met betrekking tot het combineren van historische feiten en legenden, samen met de connectie met ‘The Trap’ van H.P. Lovecraft, is dit voor mij het beste verhaal van de Detta Dossiers tot nu toe! #dettadossiers #winchestermcfly #lsamsterdam