De Pestmachine: horror en humor

Ferry76Visser Ferry76Visser
6 mrt 2022

Jeugdhorror op zijn best! Net als ‘De Nepvampier’ is ‘De Pestmachine’ fanatstische jeugdhorror. Het is en spannend verhaal over weerstand bieden tegen pesterijen met gruwelijke dingen en vooral veel humor. Door de gelaagdheid in het verhaal durf ik het literatuur te noemen.
Net als in het eerste deel van de serie laat Sophia Drenth zien dat ze prachtig speelt met taal. Voor zowel volwassenen als kinderen zijn deze woordspelingen heerlijk en grappig om te lezen. Ze laten gevoel zien voor taal en creativiteit. Het taalspel werkt uitstekend in combinatie met de duistere fantasie van de auteur.
Daarnaast is de humor in dit tweede deel van de avonturen van Vladimir von Rotenbeck geweldig! De grappen die worden gemaakt in de dialogen zijn meesterlijk en hebben me laten grinniken tijdens het lezen. Dit samen met enkele grappige gebeurtenissen relativeert de horror in het verhaal, waardoor het boek voor een breed publiek toegankelijk is om lezen.
Daarnaast is Vadertje Angst een intrigerend personage in dit boek, omdat hij voor een subtiele en grappige verwijzing zorgt naar de veiligheidsmaatregelen van de afgelopen twee jaar. Daarnaast moest ik bij hem steeds denken aan een parodie op menselijke angst. Angst heeft vaak de functie om iets kostbaars in onszelf te beschermen. Als iemand door zijn/haar angst heengaat dan wordt het mogelijk om bergen te verzetten.

De thematiek in ‘De Pestmachine’ is ijzersterk en is voor mijn gevoel op verschillende manieren uit te leggen. Het is letterlijk een spannend, griezelig, humoristisch verhaal over Vladimir die samen met zijn vrienden de strijd aangaat met de pestmeesters, die alles vernielen wat frivool is. Figuurlijk laat het verhaal zien hoe pesten (het gedrag van de pestmeesters) gericht is op uniekheid (frivoliteit). Drenth heeft hier enkele spanningsvelden toegevoegd die extra diepgang geven aan het geheel. Constructief, creatief en met een zalige macabere fantasie ontleedt ze deze problematiek op geniale wijze.
Kortom met ‘De Pestmachine’ schreef Sophia Drenth een zalig luguber, komisch macaber maar bovenal spannend verhaal over pesten. Een aanrader voor alle fans van jeugdliteratuur! #sophiadrenth #depestmachine #hamleybooks #sophiadrenthkandat

Meer recensies van Ferry76Visser