Jalvin: ironie en verbeelding
‘Jalvin’ is een zalig verhaal. Het is een deel uit de Dizary serie van Patrick Berkhof. In de trein op weg naar Nijmegen heb ik het boek geheel gelezen: spannend, meeslepend en fantasierijk. Een mustread! Waarom?
Om te beginnen is er een intrigerende connectie met de Terra Fabula, de fantastische serie van Peter van DeWillis. In de pageturner Jalvin gaat het over de kracht van verbeelding en bij Terra Fabula over de kracht van verhalen. Deze thematiek lijkt dicht bij elkaar te liggen, maar is toch heel verschillend.
Jalvin een geweldig hoofdpersonage. Deze faun is een verhalenverteller en een ontzettend sympathiek karakter. Zijn puurheid is ontwapenend. En zijn affectieve houding naar andere verhaalfiguren is oprecht. Vanuit een semantische optiek is hij de belichaming van vrede en versterkt door zijn gave de verbeelding van mensen.
Op een fantasierijke manier laat dit verhaal daarmee zien hoe belangrijk eigen verwondering en de verbeelding van iemand zelf zijn. Deze geven kleur aan het bestaan van de wereld en mensen. Het is makkelijk om doormiddel van een boek te genieten van de fantasie van een ander, maar daarbij mag iemand zijn eigen verbeelding niet vergeten.
Er zit veel humor in ‘Jalvin’. Ook dat is een sterk punt van deze pageturner. Een van de meest ironische is het motief van het boek. De houding van de hoofdpersoon naar boeken en het gegeven dat de lezer het verhaal in boekvorm leest is prachtig. Hetzelfde geldt voor de dromenvanger.
Verder speelt Berkhof op een aangename manier met woorden. Prachtige voorbeelden daarvan zijn de heliumharingen en ballongarnalen. Ook het rijm is prachtig, de cadans van de taal daarin is prachtig! De schrijfstijl van de auteur is op een creatieve manier in ontwikkeling, soms lyrisch en dan beeldend. Deze ontwikkeling ga ik zeker volgen.
En daarom is ‘Jalvin een aanrader voor alle lezers! Deze pageturner is een humoristische mustread over de kracht van verbeelding, met sympathieke personages en een bijzondere kijk op boeken. #jalvin #patrickberkhof #dizary