Zuiveraar: tegenstellingen en dwergengoden
‘Zuiveraar’ van Julian ten Böhmer is een heerlijke leeservaring! Niet alleen is het een spannend en fantasierijk verhaal, maar het is ook een boek over grote thema’s als eenheid, tegenstellingen en tijd.
Voor ik ga beginnen wil ik de volgende tip meegeven. Het is aan te raden om de delen van’ Cirkel van vier’ in opeenvolgende volgorde te lezen, omdat sommige delen anders lastig te volgen zijn.
De Nijmeegse auteur verdient allereerst een compliment voor zijn wereldopbouw. Op een overtuigende manier laat hij de wereld zien waarin dwergen, elfen, elcen en demonen voorkomen. Heel fantasierijk en beeldend sterk voert hij zijn personages ten tonele. Dat gaat gepaard met onweerstaanbare magie, weergaloze gevechten, licht macabere wendingen en de nodige humor.
Ook zit er een subtiele literaire ambiguïteit in het verhaal. Een ijzersterk voorbeeld daarvan wordt geleverd in hoofdstuk 34. De beschrijving van twee demonen en de machtsverhouding die tussen beide heerst is ironie op zijn best! Er zijn meerdere van deze grappige beheerste dubbelzinnigheden in het boek te vinden. Deze versterken niet alleen het verhaal, maar ook de thematiek.
‘Zuiveraar’ in mijn ervaring als centrale thema het overwinnen van tegenstellingen om tot eenheid te kunnen komen. Dit komt sterk naar voren in het motief van de goden van de dwergen die ieder een eenheid zijn waarin een tegenstelling samenkomt. Dat maakt hen voor mij al romanwaardig.
Het motief van de geesten ondersteunt dit thema ook. Ieder van hen laat een aspect zien uit het verleden dat nog rondwaart in het heden en daar is Ten Böhmer op zijn best. Geheel eigen en fantasierijk gebruikt hij de spokologie van Jaques Derrida om het einde van een periode aan te duiden in zijn verhaal en het begin van een nieuwe tijd, waarin legendes geboren worden.
En de geesten in het boek zijn creatief bedachte personificaties of een overblijfsel van het verleden voor de vernietiging van de orde van Othernail. Voor mij is iedere geest in ‘Zuiveraar’ een geslaagde weergave van een aspect uit de geschiedenis of van licht of duisternis. Hierdoor krijgt het verhaal in mijn ervaring gelaagdheid.
Ook wordt er in mijn ervaring op een fantasierijke manier gestoeid met de gedachten over tijd van Henri Bergson. Deze filosoof ziet tijd als duur. Daarmee wordt tijd ervaren. Wanneer voor de een de tijd omvliegt, gaat die voor de ander langzaam. Heel vindingrijk en met veel fantasie wordt daar in ‘Zuiveraar’ mee omgegaan.
Daarom kom ik tot de conclusie dat ‘Zuiveraar’ een aanrader is voor lezers van fantasierijke verhalen met diepgang. De grote thema’s in deze roman laten zien dat we nog veel mogen verwachten van deze jonge auteur! #zuiveraar #juliantenbohmer #uitgeverijzilverbron