Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Even lekker ontsnappen aan de realiteit

Filip C. 26 juli 2024
Chantal Claassen schreef met “Ik heb het echt gemaakt” een mooi feelgood boek dat we besproken hebben in een leesclub van De Boekenreizigers.
Fabiënne is topontwerpster bij het modehuis Maxx. Stiekem heeft ze een verhouding met de grote baas, Max. En daar wringt het schoentje. Waarom moet alles stiekem blijven? Wanneer Fabiënne voor het werk naar de grote modebeurs in Parijs gaat, komt haar leven in een stroomversnelling. Ze mist Max, maar een geblokkeerde lift brengt daar verandering in. Houdt ze wel echt van Max of is hij een manier om op het hoogste trapje in de modewereld terecht te komen? En waarom is Fabiënne zo gefocust op “ het echt maken in het leven”?
Chantal Claassen weet op een zeer eenvoudige manier dit verhaal tot echte feelgood te verwerken. De schrijfstijl is complexloos, rechttoe rechtaan, met de nodige ludieke knipogen. Een duidelijk verhaal, waarin de duistere kantjes uit het verleden van Fabiënne een mooi antwoord geven op haar drang zich voortdurend te bewijzen. Ook het concept is vrij simpel. Iemand die altijd moeten aanhoren heeft dat ze toch niet zal slagen in het leven komt nu plots in een situatie waarbij ze keuzes kan maken, daar droomt toch iedereen wel van. Dan kan je zeggen “Ik heb het echt gemaakt”. En niet omdat je zus of zo kent. Nee, op eigen kracht, door een samenloop van omstandigheden, komt die klik om de beslissende stap te zetten. Een mooie levensles die ieder naar eigen believen moet invullen, maar ook moet grijpen als het moment zich voordoet!
Oké, het verhaal is geen hoogstaande literatuur, en is op vele momenten vrij voorspelbaar geschreven. Het leven gaat zeker door als je het boek niet gelezen hebt, maar als je even wat ontspanning zoekt, kan dit boek daar zeker bij helpen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Filip C.

Gesponsord

Onder leiding van miljonair Anne helpt Jessie in 1918 bij de Franse wederopbouw door kinderbibliotheken op te zetten in omgebouwde ambulances. Totdat ze op een dag spoorloos verdwijnt.

'Uniek aan Wondermond is de keuze van Goemans om een verwende, kortzichtige, mannelijke tiener als hoofdpersonage te nemen in een verhaal dat zo duidelijk stoelt op vrouwenstemmen en verborgen vrouwenleed.'

Een roman over de urgentie die twee twintigers voelen om de wereld te verbeteren, en alle idealisme, ambitie en frustratie die ze ervaren in hun zoektocht

'Vanhauwaert weet een unieke literaire ervaring te creëren. De inhoud en vorm zijn zo met elkaar versmeed dat ze niet los van elkaar gezien kunnen worden,' zegt de vakjury over het debuut.