Perziken en Zachtheid
Ga als een rivier vertelt het verhaal van Victoria Nash die op een herfstachtige dag Will ontmoet.
Deze ontmoeting maakt de vrouw in het meisje wakker en zorgt dat ze binnen enkele maanden haar hele leven achter zich moet laten.
Haar jonge leven was voor de ontmoeting met de vreemdeling al behoorlijk getekend maar de littekens worden er niet kleiner op.
De perziken, de natuur, de rivier en enkele personages brengen wat zachtheid in het verhaal.
Het verhaal komt wat traag op gang maar naar het einde komt er een vaart in het geheel die me overrompelde.
Voor haar debuutroman bewijst Read dat ze over een mooie taal beschikt, mooie beschrijvingen van plaatsen en gebeurtenissen zogen me in het verhaal.
Tegelijkertijd vond ik andere stukken dan weer wat erbij geplakt om van het verhaal een geheel te maken en dat verbrak de magie van het verhaal een beetje.
Ook werd er geen genuanceerd beeld gegeven van de personages, goed is goed en slecht is slecht. Dit hoeft voor mij niet echt.
Het boek is zeker aan te raden aan liefhebbers van ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’