Badjens: ondeugend of brutaal
Zahra groeit op in een onstuimige tijd in Iran. Terwijl haar vader en grootmoeder heel erg het huidige regime aanhangen, ontstaat er bij haar leeftijdsgenoten steeds meer weerstand tegen de heersende dictatuur. Gaandeweg – aangemoedigd door enkele aangrijpende ervaringen en met de stille goedkeuring van haar moeder – begint ook Zahra zich af te zetten tegen de heersende maatschappij.
Delphine Minoui vertelt het verhaal van de zestienjarige Zahra op een directe, fragmentarische manier. Geen omwegen, geen verbloemingen – alles wordt in heldere, ongecompliceerde taal neergezet. Juist die eenvoud maakt het zo krachtig: met korte zinnen en rake observaties weet Minoui een meeslepend beeld te schetsen van een meisje dat opgroeit, jong is, in een onderdrukkend systeem. Minou geeft een stem aan de vele jonge meisjes die in Iran niet gehoord worden. Of zoals Zahra het zelf verwoordt: ‘Ook al heeft onze generatie geen enkele macht, ze is in ieder geval wel tegendraads.’
Een kantelpunt in het leven van Zahra is de dood van Mahsa Amini. Zij werd in 2022 gedood omdat ze haar hoofddoek niet correct zou hebben gedragen. Deze actuele gebeurtenis maakt het verhaal veel echter waardoor het nog harder binnenkomt. Het herinnert de lezer eraan dat de strijd van Zahra geen fictie is, maar effectief de realiteit.
Badjens is een actueel verhaal over het verzet van een jonge generatie in een onderdrukte samenleving. Over hoe ze vechten voor hun vrijheid, niet met geweld maar met woorden, moed en daden. En hoewel Iran vandaag in een vreselijke strijd verwikkeld is, mag ook dit gevecht niet vergeten worden.