Moskou in Parijs

Gabriella Carmen Martinez Gabriella Carmen Martinez
20 mrt 2024

“Beginnen we bij de Danser, de Venus, de Geest of de Gevangene?”
Deze mysterieuze zin is de opening van het verhaal. Deze zin alleen al trekt mijn aandacht.

Het verhaal begint bij Anna in de nacht van 26 augustus van 1898. Ze reist rond met het toneelgezelschap, maar dan is er een verwoestende brand. Ze verliest haar thuis, haar geliefde en haar vrienden. Ze kan haar man nergens meer vinden. Anna gaat met de overgebleven groep en haar dochter Celeste op zoek naar haar man in Parijs, waar ze hem dertien jaar geleden heeft ontmoet.

Ook lees je over Devereaux, hij woont in Parijs en is apotheker. Hij blikt terug op zijn leven en een aantal toevallige ontmoetingen. Een van deze ontmoetingen is met de Russische Anna. Zijn verhaal wordt niet op chronologische volgorde verteld, maar toch vallen er steeds meer puzzelstukjes op zijn plek.

Vanaf het eerste moment wordt je gegrepen door het verhaal, want het verhaal begint spannend, vol met mysterie en met een kippenvel moment. Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven en tijden verteld. Je leest over Anna en over de apotheker Devereaux. Boven elk hoofdstuk staat duidelijk aangegeven in welke tijd je leest, waardoor het niet verwarrend is tijdens het lezen.
Doordat er in elk hoofdstuk nieuwe informatie over het mysterie verteld wordt, blijf je nieuwsgierig. Dankzij de spannende en vlotte schrijfstijl leest het verhaal als een trein. De setting van die tijd wordt duidelijk verwoord, waardoor je echt even kan tijdreizen. De personages voelen levensecht door deze manier van vertellen. De vertelwijze van Anna is anders als Devereaux, hierdoor zijn de personages goed uit elkaar te houden.
Een bijzonder verhaal wat zeker een aanrader is voor de historisch roman liefhebbers.

Meer recensies van Gabriella Carmen Martinez