Gea Kuipers Hebban Recensent

Met ‘Het rode dossier’ sluit Ronald van der Pol (1962) de serie rond de Utrechtse rechercheurs Gerard van Dongen en Frank van der Linden af. Dit vierde boek uit de serie geeft Van der Pol in eigen beheer uit. De auteur werkt in de financiële sector en heeft een grote passie voor kunst en cultuur. Voor Van der Pol zich toelegde op schrijven was hij actief als kunstschilder.

Joeri Morozov, zoon van de Russische zakenman Sergei Morozov, wordt geliquideerd en rechercheur Gerard van Dongen wordt op de zaak gezet. Voor die goed en wel begonnen is, wordt de rechercheur echter op non-actief gezet, omdat alle fysieke bewijzen van de moord in zijn richting wijzen. Om zijn onschuld te bewijzen en om te voorkomen dat hij gearresteerd wordt, duikt Van Dongen onder.

Van der Pol weet door het rappe tempo waarin het verhaal zich ontwikkelt, de aandacht van de lezer goed vast te houden. De korte hoofdstukken zijn daar zeker debet aan, net als de perspectiefwisselingen en de goed uitgewerkte personages. De ontwikkelingen en acties blijven zich opstapelen.
In de tweede helft van het boek wordt er meer achtergrondinformatie gedeeld en komt ook het verleden van Gerard van Dongen beter in beeld. Hierdoor wordt het tempo lager, maar de plotwisselingen gaan tot het einde door. Klein minpunt is dat er bij de dialogen iets te weinig aan de verbeelding van de lezer wordt overgelaten.

Terwijl zijn collega’s de moord op Joeri proberen op te lossen, start Gerard van Dongen met hulp van zijn goede vriend en oud-collega Frank van der Linden zijn eigen onderzoek. Hij krijgt daarbij ook hulp van een onbekende ‘vriend’. De vraag is echter of deze vriend echt te vertrouwen is, of de regels van het spel bepaalt. Vooral als blijkt dat hij Gerards vriendin Maaike heeft ontvoerd.

Naarmate het onderzoek vordert, wordt de link met een politieactie van veertien jaar eerder gelegd, en wordt duidelijk dat grotere machten er belang bij hebben om dat niet opnieuw op te rakelen. Een moord meer of minder wordt niet geschuwd bij deze machtsspelletjes.

‘Het rode dossier’ is een goed doordachte thriller die prima als standalone te lezen is. Dit boek van Ronald van der Pol verdient zeker een plekje in de boekenkast van thrillerliefhebbers.

Reacties op: Koelbloedige machtsspelletjes

21
Het rode dossier - Ronald van der Pol
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken