Heerlijk lezen
Lekker Vies van Klaartje Schepers
Klaartje Schepers is neerlandica, journalist , schrijfdocent en culinair redacteur van ELLE Eten. Aan het ROC Amsterdam en de Ballymaloe Cookery School in Ierland rondde ze koksopleidingen af. We kennen haar van het Boek Van aardappel tot Avocado, Allerhande en zeventig jaar Nederlands eetcultuur. Dit boek werd goed ontvangen.
Lekker Vies gaat uiteraard ook over voeding. Na een inleiding waarin ze een algemeen verhaal schrijft over verandering van eetgewoontes en over de de verschuiving van de grens tussen vies en lekker komen op alfabetische volgorde 54 ingrediƫnten en gerechten voorbij. Daarbij start ze met andijviestamppot en sluit ze het boek af met het zuiglam. In de hoofdstukken met de gerechten worden veranderingen, historie, hoe andere landen/ mensen er tegen aankijken maar ook recepten en wat al niet meer meegenomen om het verhaal te vormen. Er is aandacht voor voedsel in de taal, gerechten vanuit de natuur, gerechten in andere kookboeken enz.
Ook aan smaak wordt veel aandacht besteed: zoet, zuur, zout, maggi, unami e.a komen uitgebreid voorbij. Kooktechnieken worden ook beschreven evenals omgangsvormen en tafelmanieren en de ontwikkelingen die deze ook weer doormaken.
De rol van geur, ogen, mond en tong worden op een boeiende en interessante wijze beschreven
Schepers heeft een vlotte manier van schrijven. Het boek leest dus vlot met zijn heerlijk leesbare informatieve verhalen. Ook is het soms grappig en speelt ze met taal. Er is goed door heen te komen. Eigenlijk neemt ze bij ieder hoofdstuk heel veel veel informatie mee. Ze neemt de maatschappelijke omstandigheden ook mee en de veranderingen die dit op onze voedingsgewoontes gehad heeft. Ze heeft ook zeer veel informatie bronnen gebruikt. Dat is ook duidelijk door de uitgebreide literatuurlijst aan het eind van het boek.
Een heerlijk informatief en leesbaar boek.
Een genot om te lezen.
Een heerlijk informatief en leesbaar boek.
Een genot om te lezen.