Advertentie
    Greet Braem Hebban Recensent

De Britse Karen Swan was als journaliste actief in de modewereld toen ze besliste om voluit voor haar schrijverscarrière te gaan. Ze heeft ondertussen heel wat feelgoodromans op haar naam staan, waarvan er nu een in het Nederlands vertaald werd. ‘The Christmas lights’ werd door Ireen Niessen omgedoopt tot ‘Een Noorse winternacht’.

De influencers Bo en Zack zijn een koppel dat de wereld rondreist. Miljoenen fans volgen hun avonturen via de social media. Wanneer ze de weken voor kerst doorbrengen in een Noors dorpje, ver weg van de bewoonde wereld, beginnen dingen te veranderen. Plots is Bo niet meer zo zeker van het levenspad dat ze gekozen heeft. Tegelijkertijd speelt er een ander verhaal, waarvoor de auteur ongeveer tachtig jaar teruggaat in de tijd. Een groep jongeren moet het zonder ouders zien te redden op een zomerboerderij in de bergen. Ook daar liggen geluk en drama erg dicht bij elkaar.

Twee verhaallijnen die elkaar afwisselen, het is een beproefd recept. Hoewel het hoofdverhaal in 2018 speelt, lijken net die personages aanvankelijk minder sympathie op te roepen. Het contrast met de verhaallijn uit 1936 is dan ook groot: hardwerkende tieners op een grote boerderij ver weg van alles versus de schijnwereld van social media en marketing. Gaandeweg kun je echter niet anders dan een aantal personages in je hart te sluiten: de bedachtzame Bo, de levenswijze Signy en de stugge Anders.

De setting van dit verhaal is prachtig. Een boek waarin de Noorse fjorden een hoofdrol spelen, dat moet je toch gewoon lezen? Drama en avontuur in de buurt van de wereldbekende Geirangerfjord en het wondermooie Ålesund, je zou voor minder vol enthousiasme aan een boek beginnen.

‘Een Noorse winternacht’ gaat door het leven als feelgood, het mag dus niet verbazen dat sommige dingen vrij voorspelbaar zijn. Zolang er hier en daar een verrassend element in het verhaal zit, zijn continue plottwists echter niet noodzakelijk. Sommige handelingen en reacties zijn niet helemaal geloofwaardig, maar het leesplezier werd er geenszins door vergald. Nee, dit boek met net geen 500 bladzijden is heel fijne lectuur. Er zit zelfs een levensles is, een boodschap aan alle mensen die zichzelf heel de tijd voorbijrennen en vergeten te genieten van wat binnen handbereik is.

Hoewel ‘Een Noorse winternacht’ bij momenten vrij voorspelbaar is, weet de auteur af en toe toch te verrassen. Het verhaal steekt goed in elkaar en je geniet van een portie romantiek, een vleugje spanning en een indrukwekkende natuur. Je slaat dit boek met een goed gevoel dicht, echte feelgood dus.

Reacties op: Lekkere feelgood

94
Een Noorse winternacht - Karen Swan
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker