Meer dan 6,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Sterk staaltje van researchwerk en geschiedkundige verslaggeving.

Guy Doms 27 juli 2025 Hebban Team
Historici James Holland en Al Murray hebben de hoofden bij elkaar gestoken; hierdoor is een eerste intensieve samenwerking tot stand gekomen. Tachtig jaar na VE-Day (8 mei 1945), de dag waarop nazi-Duitsland officieel capituleerde, verschijnt hun gezamenlijke non-fictie boek De zomer van 1945. De vlot leesbare vertaling is de verdienste van Marieke van Muijden en Jan van den Berg. Deze titel verschijnt precies op een dreigend historisch moment; de wereld staat opnieuw in brand en de zoektocht naar vrede lijkt heel ver weg.

‘Het was de eerste volledige capitulatie van Duitse troepen bij een belangrijk front en het nieuws bereikte de Führerbunker nog net voordat Hitler zich de volgende dag een kogel in het hoofd schoot.’

De Tweede Wereldoorlog is niet kort en krachtig beëindigd. Eer het zover is gekomen, zijn daar uiteindelijk acht verschillende overgaven aan voorafgegaan. De capitulaties, van Europa tot in Japan, hebben de zomer van 1945 voor eeuwig en altijd in de geschiedenisboeken achtergelaten. Elk cruciaal keerpunt in het verloop van de barbaarse oorlog krijgt een eigen rubriek. Het schrijversduo brengt alle belangrijke feiten en figuren glashelder in kaart. Dit erg complexe geheel brengen Holland en Murray tot bij de lezer op een toegankelijke wijze. Speciale aandacht gaat naar de mensen die het werkelijk verdienen; van de doodgewone soldaten en burgers, tot de generaals en politieke (wereld)leiders uit die tijd. Elke overgave heeft een specifieke historiek, voorzien van protagonisten en antagonisten. Oorlog betekent in werkelijkheid veel meer dan strategisch overleg, gevechten, bombardementen en gruwel.

Deze - bij wijze van spreken - “informatieve studie voor dummies” gaat van start met foto’s van de voornaamste personages. Dit is in ieder geval een knap pluspunt. Via een omvangrijke proloog krijg je vervolgens twaalf hoofdstukken voorgeschoteld. Vanaf de capitulatie van Berlijn op 2 mei 1945, tot en met de ondertekening van de Japanse overgave op 2 september 1945, volg je op een gedetailleerde wijze de afloop, tot en met het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog. Het geheel leest bij tussenpozen als een echte thriller; in die periode is het er evenzeer heel spannend aan toe gegaan. Overigens spelen de geallieerden een primordiale rol, hier helder weergegeven. Tot besluit volgen een nawoord, tijdlijn, noten, geraadpleegde literatuur, dankbetuigingen en een fotoverantwoording. Een extra lang register plaatst het orgelpunt op dit overzichtelijke en vooral leerrijke relaas.

‘Op de ochtend van 24 januari kondigde president Roosevelt in Casablanca zonder overleg vooraf aan dat de geallieerden op een onvoorwaardelijke overgave uit waren.’

De zomer van 1945, vertaald door Marieke van Muijden en Jan van den Berg, is een sterk staaltje van researchwerk en geschiedkundige verslaggeving. Een pakkend, mens-georiënteerd rapport over het chaotische einde van de Tweede Wereldoorlog.
3

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Guy Doms

Gesponsord

Asfalt is een verhaal over twee reizen die naar één bestemming leiden. Overgeleverd aan de gratie van de onbekenden die hen een lift geven, maken vier jongeren een tocht die hun leven voorgoed zal veranderen.