Baldacci anders dan anders.
David Baldacci heeft het aangedurfd om buiten zijn comfortzone een onverwacht manuscript te schrijven. De Amerikaanse auteur is immers wereldberoemd omwille van zijn succesrijke thrillers. Dit keer verrast hij de lezers met Schuilplaats, een historische oorlogsroman.
De impact van de Tweede Wereldoorlog op Europese bodem is enorm groot. Het Londen van 1944 bestaat uit één grote puinhoop; de voedselvoorziening voor de bevolking is ontoereikend. Drie gewone mensen komen met elkaar in contact. De weesjongen Charlie Matters is veertien en overleeft door te stelen. Ignatius Oliver is een oude boekhandelaar wiens vrouw is overleden. De vijftienjarige Molly Wakefield keert terug naar de stad, nadat ze een aantal jaren op het platteland heeft vertoefd. Ze hoopt opnieuw verenigd te worden met haar ouders. Is het hun lotsbestemming dat deze drie hoofdpersonen elkaar gaan ontmoeten? Het betekent in ieder geval het ontstaan van een bijzondere vriendschap.
‘Pijn was iets universeels omdat ieder mens op een bepaald moment pijn voelde: fysiek, mentaal en/of emotioneel. Dat bleef niemand bespaard, rijk of arm, jong of oud. Helaas riep de rugpijn door de oncomfortabele stoel bij Oliver geen grootse ideeën op.’
Baldacci - anders dan anders - levert andermaal het bewijs van zijn veelzijdigheid als schrijver. Met het boek treedt hij behoedzaam in de voetsporen van de negentiende-eeuwse meesterverteller Charles Dickens. Hij doet dit evenwel als een hedendaagse versie ervan. De belevenissen van de protagonisten kennen een eerder traag verloop. Je moet aanvankelijk de tijd nemen om uitgebreid kennis te maken met de personages. Twee van de drie hoofdpersonen zijn tieners, waarbij Charlie een straatjongen en kruimeldief is. Molly daarentegen is afkomstig uit een familie van een hogere Britse klasse. Ignatius, de treurende weduwnaar, doet zijn uiterste best om de boekenwinkel van zijn echtgenote zaliger verder te zetten. Op een vanzelfsprekende wijze ontstaat hun intense onderlinge verbinding.
Schuilplaats, vertaald door Jolanda te Lindert, is een plot-gestuurde historische roman, waarin de opgeroepen sfeer en het tijdsbeeld van toen schitterend zijn weergegeven. Het is geen thriller en toch bevat het verhaal een aantal spannende, mysterieuze passages en ingrediënten. De beeldend weergegeven oorlogssituatie tilt het geheel naar een hoog niveau. Je hoort als het ware de Duitse aanvallen daveren, je ziet de verwoestingen in de stad Londen. Baldacci zet drie totaal diverse figuren neer die hij schitterend weet te typeren. Ondanks alle verschillen qua karakter en achtergrond, heeft het trio een gemeenschappelijk doel; een queeste. Hun zoektocht naar familie of voorspoed, of de hoop te kunnen overleven tijdens en na de vreselijke oorlog. Samengevat is deze knappe oorlogsroman hartverwarmend en hartverscheurend tegelijkertijd.
Reageer op deze recensie