Advertentie
    Guy Doms Hebban Recensent

Na De Matchmaker is Graf 521 haar tweede thriller – moeiteloos leesbaar als een losstaand deel - met rechercheurs Laura Mandemaker en Hans Dijkma.
Franziska Weissenbacher schotelt haar lezers geen bord voor met gezouten friet; wel een verhaal met een uit de kluiten gewassen legpuzzel.

‘Een beetje verbaasd over Hans’ reactie loopt Laura met hem mee. Ze beseft dat het nu niet het moment is om door te vragen. Er is werk aan de winkel.’

Nadat het duo speurders (tevens levenspartners), een levensgevaarlijk voorval achter de rug heeft, laat het stel Amsterdam achter zich. De twee zoeken tijdelijk hun heil in het vreedzame ’s-Hertogenbosch. Meteen mogen ze zich echter haasten naar de Sint-Janskathedraal. Ginds heeft men onder de vloer twee recente lijken ontdekt. Er is geen tijd te verliezen; het rechercheteam, waarvan Laura en Hans deel uitmaken, gaat onverwijld aan de slag. Vooraleer ze het goed en wel beseffen in welke raadselachtige moordzaak ze zijn betrokken, treft men in Den Bosch nog een derde lichaam aan.

De schrijfster legt de lat bijzonder hoog. Wie is de moordenaar en wie zijn de slachtoffers? Waarom zijn laatstgenoemden om het leven gebracht?
Dit alles moet kloppen, zo niet valt Weissenbacher genadeloos door de mand.
Geen uitgesponnen proloog, geen vierenveertig langdradige hoofdstukken. Ook de epiloog bevat niet één woord teveel. Rechttoe rechtaan gaat het – in een heel eenvoudige taal - richting ontknoping; ondanks het feit dat je al vrij vlug geconfronteerd wordt met de moordenaar. Dergelijke aanpak betekent nochtans geen minpunt. Twee totaal verschillende perspectieven zorgen in ieder geval voor de afwisseling.

‘Toch knaagt het gevoel aan haar dat ze iets missen, dat hun iets ontgaat. Daarbij kan ze het niet uitstaan dat ze hun verdachte gewoon niet kunnen vinden. Drie moorden, één verdachte.’

Na het lezen van Graf 521 is het glashelder: dit boek is een rasechte politieroman. Kundig vertelt Franziska Weissenbacher over de handel en wandel van het politieapparaat en de recherche. Personages moeten grondig uitgediept worden. In de eerste plaats krijgt Laura Mandemaker de meeste aandacht van de auteur. Het gaat ten koste van de andere, eveneens interessante karakters. Het ontbreken van een extra dosis psychologische verdieping voelt aan als een gebrek.
Den Bosch als setting komt helemaal tot leven; waarbij de Sint-Janskathedraal er torenhoog boven uit springt.
De apotheose is ietwat voorspelbaar; toch zorgt het korte nawoord nog voor enige verwondering. Niet dat je hiervan volkomen flabbergasted gaat zijn.
Graf 521 is eenvoudigweg een degelijke, onderhoudende thriller/politieroman die zich richt tot een breed lezerspubliek.

Reacties op: Degelijke en onderhoudende politieroman

30
Graf 521 - Franziska Weissenbacher
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners