Advertentie
    Guy Doms Hebban Recensent

Hij is een globetrotter pur sang.
Paul Theroux (1941) schrijft zijn buitengewone belevenissen en indrukken neer in reisboeken. Hij is de vader van die andere Theroux: documentairemaker Louis.

In ‘Op de vlakte der slangen’, scherp vertaald door Auke Leistra, neemt de auteur zijn lezers mee op een riskante rondreis. Dit keer wordt het immers een overdonderende roadtrip en verkenningstocht door Mexico.
Je wordt werkelijk ondergedompeld in de avonturen die Paul Theroux beleeft, in een land dat tot de verbeelding spreekt. Helemaal op zichzelf aangewezen gaat de kranige man van start in Nogales, het grensgebied tussen de Verenigde Staten en Mexico. De onderlinge contrasten tussen beide landen kunnen niet groter zijn. Dit geeft de wereldreiziger heel spits weer.

“Dus die gringo stapt in die taxi en denkt dat hij naar zijn hotel gaat, maar in plaats daarvan wordt hij naar een sloppenwijk gereden en daar beroofd.”

Theroux vervolgt zijn ontdekkingstocht naar Mexico-Stad, om vervolgens verder zuidwaarts te trekken, richting Oaxaca en Chiapas. Dit zijn verreweg de armste provincies van Mexico. Schrijnende maar waarheidsgetrouwe passages gaan onvermijdelijk volgen.
Toch schenkt de schrijver eveneens heel wat aandacht aan het verleden, aan de plaatselijke cultuur en het leven van alledag. Dit alles is weergegeven in een aantrekkelijke stijl en dito taal.
Alweer blinkt hij uit als een onverstoorbare en ervaren diepgraver in de geschiedenis. Een extra compliment voor zijn researchwerk.
Tijdens zijn trip ontmoet hij - en spreekt hij met - mensen van allerhande pluimage. Om dit waar te kunnen maken moet Theroux eerst wel Spaans gaan spreken! Doet hij ook, en hoe.
“En ik kon hem gewoon vertellen dat ik naar Oaxaca gekomen was om Spaans te leren: Yo vine a aprender español.”
Hij geeft echter eerlijkheidshalve toe, dat als hij iets jonger was geweest, het hem iets makkelijker zou zijn afgegaan.

‘Op de vlakte der slangen’ is een erg leerrijke en impressionante vertelling over het hedendaagse Mexico.
Onder de hoede van een door de wol geverfde reisgids, krijgt de lezer een indringende blik op een mysterieus land dat heel wat vraagtekens oproept.

Reacties op: Indringende blik op een mysterieus land vol vraagtekens

19
Op de vlakte der slangen - Paul Theroux
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners