Advertentie
    Guy Doms Hebban Recensent

Tot op heden heeft de Britse auteur James Swallow vijf thrillers uitgebracht waarin Marc Dane de heldenrol mag opeisen. Verbannen is het tweede deel in de reeks, voorafgegaan door Nomade, dat verschenen is in het Nederlands. Dit keer is de snedige vertaling het werk van Henk Moerdijk.

Dertiger Marc Dane maakt niet langer deel uit van MI6, de Britse buitenlandse inlichtingendienst. Tegenwoordig werkt hij in Kroatië voor een afdeling van de Verenigde Naties, waar hij waakt over de handel in nucleair materiaal. Veel plezier beleeft hij niet aan die nieuwe baan; zijn oversten zien hem veel liever vertrekken dan blijven.

Een metalen koffer, met een ultiem spookwapen uit de Koude Oorlog, gooit zijn leven helemaal ondersteboven. Dane krijgt het enorm zwaar te verduren; hij gaat de confrontatie aan met een bende Serviërs en een Somalische krijgsheer. Deze laatste zint op wraak; hij is onvoorspelbaar. Met alle denkbare, dramatische gevolgen van dien. Dankbaar maakt Marc Dane gebruik van de steun van een oude bekende; een ex-militair.

‘Een felgele steekvlam schoot vanuit de gang door de deuropeningen, en Marc hield zijn hand voor zijn gezicht toen het gebouw volstroomde met bijtende chemische rook.’

Verbannen laat zich probleemloos lezen als een losstaand boek. Reeds vanaf het eerste hoofdstuk spelen de actiescènes een prominente rol. Het bloed stroomt effectief alle richtingen uit. Qua vaart, spanning en uitgezochte locaties is dit deel een voltreffer. Met settings zoals Somalië, Polen, Kroatië, Dubai en Napels, krijg je een gevarieerd filmisch kader voorgeschoteld.

De lezer moet er lang op wachten, maar eindelijk verschijnt de vrouwelijke protagonist; na zo’n honderdvijfendertig pagina’s. Lucy Keyes is haar naam; ze is de redder in nood uit Nomade. Precies op tijd; de klok tikt immers genadeloos verder. Lucy maakt deel uit van Rubicon, een private en elitaire inlichtingendienst.

‘Het regelrecht uit een modetijdschrift gewandelde model maakte plaats voor de onaangedane, dodelijke sluipschutter die ze in werkelijkheid was. Maar het duurde maar kort, de jongensachtige glimlach keerde snel terug op haar gezicht.’

James Swallow flirt met de grenzen van de geloofwaardigheid. Hij doet dit zowel met zijn Somalische warlord Ramaas als met het duo protagonisten. De schurk kan zich werkelijk alles veroorloven om zijn doel te bereiken, zelfs het onmogelijke. Tevens mag het een wonder heten dat Marc en Lucy noodsituaties, waarin ze het lichamelijk zwaar te verduren krijgen, overleven. In het werkelijke leven zouden ze het nooit redden. Jazeker, het is fictie, toch zijn sommige ontwikkelingen een brug te ver. De plottwists daarentegen verhogen de reeds aanwezige spanning. De schrijver zet dit alles neer in een expressieve en expliciete taal en stijl.

Marc Dane is uitgegroeid tot een onvervalste vechter; een strijder die beschikt over bijna bovenmenselijke bekwaamheden. Net als Lucy Keyes trouwens. Daartegenover staat dat de chemie tussen deze twee uitblinkers een lust is voor het lezersoog. Hun sarcastische opmerkingen en de manier waarop ze elkaar toesnauwen, staan garant voor een aangename leeservaring.

Een onderhoudende en ontvlambare actie- en avonturenthriller.

Reacties op: Onderhoudende, ontvlambare actie- en avonturenthriller

23
Verbannen - James Swallow
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners