Het ware leven in Rusland

Hans K 05 april 2025
Wie langere tijd echt in Rusland heeft verbleven, tussen de Russen zogezegd, herkent elke zin en observatie in dit boek en geniet ervan. Wat een observator is Salnikov, en hoe prachtig is elke zin die hij schrijft. Voor wie nooit in Rusland is geweest of alleen als toerist is het misschien wat langdradig allemaal. Er gebeurt namelijk weinig. De Petrovs (vader, moeder en zoon) hebben de griep, of misschien vooral een zware verkoudheid en zwerven nogal doelloos rond door de stad, zo vlak voor oud en nieuw. Nu moet je weten dat oud en nieuw een andere invulling en lading heeft in Rusland. Het is daarnaast ook de pakjesavond met vadertje Vorst (equivalent van Sinterklaas en Kerstman) en de dag dat de kerstbom moet staan ('onze" kerst slaan ze in Rusland over, de orthodoxe kerst is pas in januari en is meer een kerkelijk gebeuren). Oud en nieuw is dus feest-, familiedag, en oud en nieuw in een. Met de nodige zwaarmoedigheid en verwachtingen en teleurstellingen. En ondertussen lopen de Petrovs snotterend en schijnbaar doelloos rond. Wat een sfeer. Misschien toch maar lezen ook of juist als je weinig of nooit in Rusland bent geweest. Om er achter te komen dat de gemiddelde Rus ook een mens van vlees en bloed is, en zeker geen monster.

Meer recensies van Hans K