Zin, lust in je leven door schrijven Geertje Couwenbergh
Ik werd heel erg blij en enthousiast door de titel “Zin” én de ondertitel “lust in je leven door schrijven” en was nieuwsgierig hoe Geertje het schrijven zou benaderen. Ikzelf heb al meerdere schrijfcursussen gedaan, er boeken over aangeschaft met de wens wéér en anders te schrijven, maar ik had geen inspiratie, vond de boeken niet inspirerend genoeg óf te algemeen en wist niet goed hóe ik kon gaan schrijven. Geertje geeft daarvoor meteen een oplossing: “Denk er niet over na, maar schrijf gewoon”. Ze geeft heel gestructureerd schrijfoefeningen om te doen: 10 minuten achter elkaar schrijven zonder de pen van het papier te halen en te corrigeren. Dit levert volgens Geertje de mooiste ‘schrijfsels’ op: je komt zo bij je intuïtie, een deel van jezelf, dat wij in ons dagelijkse leven een beetje vergeten zijn, waarvan we geleerd hebben dat weg te stoppen en ‘overschreven’ hebben met tweede en derde (meest wenselijke en aangepaste) gedachten, die veel minder interessant zijn. Ik wilde ‘groots’ schrijven, mooi, vermakelijk, mooie verhalen, interessant voor andere mensen. Ik zocht het te ver en niet binnen mezelf. Ik heb nu wel begrepen, dat schrijven iets is wat je in eerste instantie voor jezelf doet, dat je je je eigen wereld zo ontdekt en vergroot. Geertje schetst voor mij een andere invalshoek van het schrijven, die speels is en waardoor ik m’n eigen Innerlijke Criticus weer kon ‘ontmaskeren’.
Ik werd al in de eerste hoofdstukken geraakt door de levenslust en inspiratie die Geertje uitstraalt, zowel voor het schrijven als voor het leven, wat eigenlijk één en hetzelfde blijkt te zijn. Ik werd blij van haar stapsgewijze beschrijving en opbouw van de hoofdstukken en de daarbij genoemde schrijfoefeningen, tips, valkuilen, titels van andere mooie boeken, haar levensvisie. De structuur is prettig overzichtelijk met beknopte hoofdstukken, heel fijn voor mijn chaotische en perfectionistische brein, dat snel overprikkeld is en teveel wil. Ik krijg weer zin in het schrijven, ga weer beginnen met dit boek als leidraad. Ik besef nu ook, dat ik heel vaak stopte met schrijven, juist dáár waar Geertje aanmoedigt om verder te gaan: dáár waar het zeer doet, gaat schuren en pijn doen. Schrijven werkt volgens haar helend : in kleine dingen/gebeurtenissen ligt zóveel besloten over onszelf, dat we de (binnen)wereld leren kennen door schrijven, dat we onze eigen (binnen)wereld vergroten door schrijven.
In het laatste hoofdstuk relativeert Geertje het schrijven ook weer heel mooi: je kunt door schrijven je leven benaderen, niet oplossen (omdat er niets op te lossen valt).
Ik werd blij van dit boek: het inspireert, ontroert, verbaast, stimuleert, is speels, verrijkend en zeker aan te raden aan andere mensen.
Als ik het boek in één woord zou mogen samenvatten, dan is dat met het woord BE-woest, waar Geertje een heel hoofdstuk aan heeft gewijd en dat in het hele boek doorademt. ‘BE-woest’ als variant op het veel strengere en serieuzere ‘bewust’. ‘BE-woest’: I love it!