Een smile van oor tot oor

IdaL IdaL
6 mrt 2020

Door allerlei omstandigheden wonen Felix en zijn moeder Astrid "tijdelijk" in een busje. In de zomer lijkt dat nog wel leuk allemaal maar in de winter is er de kou, het dicht op elkaar zitten zonder privacy en vooral ook geen eigen douche en toilet. Op zijn nieuwe school komt hij zijn oude vriend Dylan tegen en Winnie, een wijsneuzig meisje waar ze eerst een vreselijke hekel aan hebben. Felix houdt voor iedereen verborgen dat ze geen huis hebben. Hij is bang dat de kinderbescherming hem bij zijn moeder zal weghalen als iemand er achter komt. Maar op deze manier kan ook niemand hem helpen en is hij best eenzaam. Ook voor zijn moeder houdt hij verborgen hoe moeilijk hij dit leven vindt. Heel goed beschreven is de loyaliteit naar ouders maar ook de woede over de situatie. Zijn moeder is goed in banen weer kwijtraken en zich in de nesten werken met bijvoorbeeld diefstal. Het is gelukkig niet allemaal ellende, veel humor zit er ook in. Bijvoorbeeld wanneer Felix met de televisiequiz gaat meedoen (who, what, where, when-Junior). Hij heeft zijn gerbil Horatio vernoemd naar de quizmaster van de quiz omdat hij een groot fan van hem is. Het boek heeft een feel-good einde dat toch realistisch aandoet. Ik sloeg het boek dicht met een smile van oor tot oor! Voor vanaf 12 jaar.

Meer recensies van IdaL