Een persoonlijk, realistisch, informatief en actueel verhaal.

ilonka.audiobooks 10 januari 2026
Maaike Hoogewoning deelt haar verhaal in ‘Oorlog in de operatiekamer’ waar ze de lezer meeneemt op missie. Maaike is eerste luitenant en tijdens haar werk als militair operatieassistent heeft ze een dagboek bijgehouden. In dit boek deelt ze haar vaak heftige ervaringen, haar gevoel en gedachten over haar leven in Afghanistan gedurende haar uitzending in 2010.

De schrijfstijl is levendig, meeslepend en toegankelijk wat uitnodigt tot verder lezen. Hoewel ik zelf totaal geen kennis heb van het werk binnen Defensie kreeg ik door haar gedetailleerde beschrijving een goed beeld van het werk, de omstandigheden en emoties. Het werk in de operatiekamer is heftig maar ook waardevol. Elke dag lijkt een grote uitdaging doordat het nooit duidelijk is wie er binnengebracht worden, wat hun verwondingen zijn en welke medische handelingen er nodig zijn.

‘Oorlog in de operatiekamer’ geeft de lezer een kijkje in het leven van gewone mensen die elke dag als team aan de slag gaan om mensen te redden, ze een toekomst te geven. Het gevoel van saamhorigheid, teamwork en de kameraadschap zijn aspecten die heel duidelijk naar voren komen. Maar het is niet alleen intens en heftig. Hoewel ze altijd ‘aan’ staan, alert voor een alarm, is er ook ruimte voor gewone dagelijkse dingen als samen eten, een feestje, lezen of sporten. Het grote aantal ernstige gewonden en de emotionele impact die dit alles heeft op Maaike en haar collega’s (kameraden) is intens en heeft zeker indruk op mij gemaakt.

Een persoonlijk, realistisch, informatief en actueel verhaal. Het verhaal van een krachtige vrouw en al die anderen die ondanks de gevaren en het missen van het thuisfront op missie gaan voor hun bijdrage aan een stukje vrede, aanrader!

Meer recensies van ilonka.audiobooks