Een hartverwarmend romantisch verhaal met een vleugje spice

ilonka.audiobooks 05 februari 2026
Na ‘Reisgenoten’ en ‘Lotgenoten’ is ‘Buurtgenoten’ alweer het derde deel in de vierdelige Utrechtse school serie waarin we Wieger en Manon ontmoeten. Ze kennen elkaar al jaren van gezicht. Hij woont in het voormalige schoolgebouw, zij aan de overkant. Terwijl Manon naar hem kijkt wanneer hij zijn strakke lijf traint is hij zich absoluut bewust van haar gegluur maar hij geniet ervan want ze is een aantrekkelijke vrouw.

Na haar scheiding is Manon wel toe aan wat vrijblijvend plezier, dan komt ze Wieger onverwachts tegen op een datingapp. Zij wil casual, hij is wel in voor wat avontuur en ziet een date met haar wel als een leuke uitdaging na de zoveelste betekenisloze one-night-stand. Maar Manon twijfelt. Ze is niet alleen veel ouder, ze lijken in alles tegenpolen van elkaar te zijn. Maar de chemie knettert, de verwachting borrelt en samen spreken ze af aan elkaar te bewijzen waarom het wel of juist geen goed plan is om met elkaar te daten.

Ze verrassen elkaar met dates waarbij ze hun comfort zone moeten verlaten. Dit is grappig, vermakelijk, sexy en hartverwarmend maar het verhaal van Manon en Wieger gaat niet alleen over tegenpolen die elkaar aantrekken. Nathalie Windhorst heeft beide personages een mooie diepgang gegeven, realistisch en zo vol gevoel. In het luisterboek hebben Wieger en Manon een eigen stem gekregen waardoor ze heel mooi tot leven komen en het gemakkelijk is om in hun verhaal mee te gaan.

Nathalie Windhorst heeft een vlotte en levendige schrijfstijl vol gevoel en fijne humor waarmee ze twee prachtige karakters binnen een afwisselende verhaallijn heeft neergezet. Wieger is stoer en sexy van de buiten, een man met veel vrienden en heel wat one-night-stands. Maar daar achter schuilt een lieve, grappige en empathische man. Een man die niet bang is om zijn gevoel te uiten, een baan heeft die iedereen zal verrassen en van zijn zorgzame kant krijgt iedereen hartjes in de ogen.

Manon is een gescheiden moeder, heeft een drukke baan en probeert alles in haar leven goed te managen. Ze is stoer maar ook kwetsbaar na een verdrietige periode in haar leven. Hoewel ik niet altijd blij word van kinderen in een verhaal voegen de kinderen van Manon op hun eigen hartverwarmende en grappige wijze zeker iets toe.

‘Buurtgenoten’ is een hartverwarmend romantisch verhaal met een beetje spice dat je moeilijk weg kunt leggen door de vlotte schrijfstijl, de prettig korte hoofdstukken en de geweldige dialogen. Over twee bijzondere hoofdpersonages die maar weer bewijzen dat echte liefde altijd wint. In de epiloog verklapt Nathalie tussen de regels door met wie we binnenkort nader kennis kunnen maken. Ik kan dan ook niet anders dan uitkijken naar ‘Kamergenoten’, het vierde en laatste deel in deze serie.

‘Ik hoefde alleen maar naar buiten te kijken. Soms ligt de liefde gewoon op straat’

Meer recensies van ilonka.audiobooks

Eén wens. Twee levens. Een onvergetelijke vriendschap. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Een hilarische en spannende donkere romcom met een bloederig randje.

In Broers laat Carolijn Visser via haar familieverhaal zien hoe kunstenaars de behoudende naoorlogse sfeer doorbraken. Lees hier over het Mezza Boek van de Maand.