Jip is wat ze noemen vanilla omdat hij op het gebied van seks nog nooit iets spannends heeft meegemaakt. Nu hij na een pijnlijke break-up single is, verhuist hij samen met zijn twee beste vrienden Guus en Ramon naar Amsterdam. Als gay kan hij de datingwereld van deze stad gaan ontdekken. Maar Jip komt uit een relatie van 7 jaar en wil het liefst zo snel mogelijk weer een vaste relatie, hij houdt van de voorspelbaarheid en de zekerheid die een relatie hem biedt
Op een avondje uit ontmoet hij een mysterieuze man die hem een verleidelijk aanbod doet: als Jip op twaalf betekenisloze seksdates gaat, zal hij verlost worden van zijn liefdesverdriet. De volgende dag vraagt hij zich af of hij dit gedroomd heeft maar hij is nieuwsgierig en besluit deze uitdaging aan te gaan.
In ‘Vanilla’ gaat de lezer in de gedachtegang van Jip mee op ontdekkingsreis. Hoewel hij tot nu toe vanilla was laat hij zich al gauw meeslepen in de wereld van Grindr, cardates, groepsseks en roleplay. Met elke date ontdekt hij een stukje van zichzelf in deze voor hem onbekende wereld. Over wie hij was, is en wat hij eigenlijk echt wil.
Het is erg leuk, grappig en soms hilarisch om in de gedachtegang van Jip mee te gaan terwijl hij op ontdekkingsreis gaat. Ype Driessen heeft een vlotte en beeldende schrijfstijl met een heerlijke onderlaag van geweldig droge humor. De dates verlopen vlot, de gedachten van Jip schieten tijdens de dates alle kanten op. Het verhaal leest dan ook gemakkelijk weg.
De ontdekkingsreis van Jip is een rollercoaster van seksuele spanning, verleggen van grenzen, ontdekkingen en openbaringen. Voor Jip zijn de dates een succes. Hij ontdekt, ervaart en leert. Het einde gaat wat snel maar ik zie het ook helemaal voor me; Jip die dingen achter zich kan laten op naar een nieuw begin, leuk!
Een grappig, hartverwarmend en eigenlijk heel menselijk coming of age queer verhaal. Het luisterboek is, door het goede voorlezen, zeker aan te raden!