Goed geschreven én voorgelezen roman met een pakkende, realistische en actuele diepgang

ilonka.audiobooks 20 december 2025
Eveline Heijnen laat ons in ‘Amber & Emir’ kennis maken met de Nederlandse Amber en de Turkse Emir. Hun eerste ontmoeting is op een regenachtige avond waarop Amber oog in oog komt te staan met Emir, de eigenaar van een Volkswagen Golf die in een paar minuten meer verkeersregels negeert dan zij kan tellen. Wanneer ze hem daarop aanspreekt, reageert hij fel. Emir is intimiderend, onweerstaanbaar aantrekkelijk en… ontzettend Turks. Precies dat laatste brengt Amber in verwarring, want hij confronteert haar met haar eigen vooroordelen.

Een jaar later blijkt Emir tot haar schrik de instructeur die haar aan een rijbewijs moet helpen. Onbegonnen werk, denkt Amber, want ze is nauwelijks bereid iets van hem aan te nemen. Maar al snel leert ze dat Emir veel gevoeliger en complexer is dan ze dacht. En hoewel hun werelden ver uit elkaar liggen, groeit de aantrekkingskracht. Kunnen Amber en Emir hun verschillen overbruggen en kiezen voor hun gevoel?

Door de vlotte schrijfstijl zit je tijdens het lezen van de proloog al helemaal in het verhaal en heb je Amber en Emir meteen in je hart gesloten. De personages zijn goed uitgewerkt, de lezer zal ze dan ook goed leren kennen door hun menselijke gedrag, emoties en de fijne dialogen, vaak gevoerd in de lesauto van Emir. Amber komt uit een oer Hollands gezin. Sinds een heftige gebeurtenis in het verleden verloopt het contact binnen het gezin moeizaam, Amber gaat dan ook niet graag naar huis. Emir daarentegen komt uit een hecht gezin dat hij altijd op de eerste plaats zal zetten Samen hebben ze een onverwachte (en ongewenste?) match. De chemie, de humor en de band die tussen de twee ontstaat is voelbaar en spat van de pagina’s af.

Eveline Heijnen heeft met empathisch gevoel een helaas nog altijd actueel thema in het verhaal van Amber en Emir verwerkt. Confronterend en realistisch maar met een heerlijke dosis humor zien we Amber worstelen met haar vooroordelen over Turken en Emir die te maken krijgt met etnisch profileren. Amber en Emir kunnen als voorbeeld gezien worden waarin iedereen wel iets zal herkennen.

‘Amber & Emir’ is een hartverwarmend zwijmelwaardig-romantisch goed geschreven en voorgelezen roman met een pakkende, realistische en actuele diepgang. De twee nemen je met hun realistische en herkenbare gedachten en gedrag moeiteloos mee in hun verhaal. Een verhaal dat je laat lachen en zwijmelen maar zet ook aan tot denken. Over kortzichtigheid en het gebrek aan ruimdenkendheid. Over de liefde die niet altijd vanzelfsprekend en gemakkelijk is. Over mogelijkheden die kunnen ontstaan als je ervoor open durft en wilt staan want dan wint de liefde…

Meer recensies van ilonka.audiobooks

Een hartverwarmende reis door de jaren ’60 vol humor en nostalgie. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.