Eén intens verhaaldat raakt

ilonka.audiobooks 19 december 2025
‘Tot op de bodem’ is geschreven door Ryanne Veldkamp en Roel Dirven. Ik ken Roel Dirven voornamelijk als stemacteur omdat ik graag naar de door hem voorgelezen boeken luister. Naast zijn werk als auteur en stemacteur is hij ook een veelzijdig acteur.

Sinds de breekpunt serie, de water en vuur serie en de twee Match verhalen die inmiddels allemaal als luisterboek verschenen zijn, is Ryanne Veldkamp een van mijn favoriete auteurs. Naast al deze prachtige verhalen zijn alle delen van de Vanuit liefde serie, binnenkort compleet, ook te luisteren. Ryanne schrijft pakkende verhalen die raken, over realistische personages met herkenbare issues.

Vanuit twee perspectieven ontvouwt het verhaal van Bram en Maarten zich tot twee verhalen die langzaam in elkaar opgaan. Het luisterboek heeft twee goed bij de personages passende stemmen gekregen waardoor beide personages al gauw vorm krijgen en tot leven komen. Het is dan ook niet moeilijk om in het verhaal van Bram en Maarten mee te gaan. Je voelt hun verdriet, angst en wanhoop maar ook de vriendschap en liefde.

Bram en Maarten dragen door een heftige gebeurtenis in het verleden allebei een rugzakje met zich mee waar ze mee worstelen. Sinds het overlijden van zijn vader zoekt Bram de oplossing voor zijn gevoelens van boosheid, onmacht en verdriet in drank, drugs en het drukke uitgaansleven. Maar dan wordt hij wakker in het ziekenhuis en kan een opname in een verslavingskliniek niet uitblijven.

Maarten draagt nog steeds de littekens uit zijn jeugd met zich mee. Het is voor hem de drijfveer om als therapeut mensen hetzelfde lot te besparen. Vanaf het moment dat Maarten en Bram elkaar leren kennen gaat er een wereld vol gevoelens voor ze open maar worden ze ook geconfronteerd met alles wat ze liever willen vergeten.

Ryanne Veldkamp en Roel Dirven hebben een pakkende en levendige schrijfstijl, hierin lijken ze elkaar gevonden te hebben. Het verhaal start met een sterk proloog dat direct binnenkomt, de toon zet en uitnodigt tot verder lezen. De auteurs halen een aantal actuele thema’s aan die ze prachtig verwerkt hebben in de verhaallijnen van de twee hoofdpersonages. Via Bram en Maarten worden deze thema’s van twee kanten belicht waardoor er een totaalbeeld ontstaat.

Maarten en Bram zijn twee goed uitgewerkte personages, De verhalen die ze met zich meedragen worden realistisch en vol gevoel beschreven. Voor mij is dat ook de kracht van dit verhaal. Het is puur, realistisch, herkenbaar en vol emotie.

De emoties komen in de verhalen van Bram en Maarten tot leven waardoor je niet anders kunt dan met ze meeleven op de donkere momenten maar ook op de momenten van familie, vriendschap en liefde. Want dat is wat dit verhaal je vooral brengt, een roman waar twee mannen elkaar vinden en samen groeien naar acceptatie, afronding en een nieuw begin…

Wat mij betreft hebben deze twee auteurs samen een pakkende MM romance geschreven. Dit schrijversduo laat het gelukkig niet bij deze eerste samenwerking. In februari 2026 komt hun verhaal over Luuk, een personage uit dit eerste verhaal, uit in ‘Tot het uiterste’. Ik ben nu al enthousiast!

‘Tot op de bodem’ is een verhaal dat raakt, dat zorgt voor kippenvelmomenten, je laat glimlachen, doet zwijmelen, maar ook stof geeft tot nadenken. Een prachtig, intens, hartverwarmend en zwijmelend-romantisch verhaal. Heel mooi voorgelezen door twee goed bij de personages passende stemmen, erg graag naar dit verhaal geluisterd!

Meer recensies van ilonka.audiobooks

Een hartverwarmende reis door de jaren ’60 vol humor en nostalgie. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.