Een prachtige en krachtige novelle
‘Zolang het nodig is’ gaat over Enzo en Danique die elkaar weer tegenkomen tijdens een schoolreünie. Danique werd vroeger gepest. Uit angst om zelf gepest te worden verschool Enzo zich als kind achter de pestkop. Hun weerzien verloopt anders dan ze vooraf hadden gedacht. Niet lang daarna ontmoeten ze elkaar weer. Enzo blijkt te lijden aan chronische pijn, Danique helpt hem.
Al gauw blijkt de aantrekkingskracht ze naar elkaar toe te trekken. Maar Enzo heeft een stevige muur om zichzelf heen gebouwd. Hierachter bewaart hij zijn heftige verleden, de reden voor zijn chronische pijn en de invloed die dit op zijn dagelijkse leven heeft. Het lukt Danique om stukjes van deze muur af te brokkelen maar is het genoeg?
Lily Rosenberg heeft een fijne schrijfstijl. Je voelt tijdens het lezen dat ze schrijft vanuit haar eigen ervaring met de invloed van gezondheidsproblemen op het dagelijkse leven. Ze heeft twee prachtige personages gecreëerd die realistisch, herkenbaar en sympathiek zijn. Het verhaal is geschreven vanuit beide perspectieven. Het luisterboek heeft twee prettige en mooi bij de personages passende stemmen gekregen. Voor mij kwamen Enzo en Danique dan ook heel krachtig over.
Wat een prachtig geschreven novelle is dit! Zoals Lily Rosenberg zelf ook zegt een geeft een novelle beperkt ruimte voor diepgang. Toch vind ik de personages menselijk, krachtig en prachtig. En voor mij een en al herkenning, komt de boodschap heel goed over. Wanneer je verder kunt kijken dan de beperkingen en de persoon echt kunt zien is echte liefde, een mooie toekomst (misschien met wat aanpassingen) absoluut mogelijk.