Moed en kracht

Inesreadingbooks 12 augustus 2025
Zaandam, de oorlogsjaren. Vera’s leven verandert ingrijpend tijdens de bezetting als maar liefst 27 werknemers van de Veenstra-fabriek – onder wie haar eigen vader – door de Duitsers worden meegenomen. Ze ziet zich gedwongen om de bedrijfsleiding over te nemen van haar zwaar getroffen moeder. Met hulp van sterke vrouwen probeert Vera de onderneming draaiende te houden en te zorgen voor iedereen die op haar rekent. Lukt het Vera om het familiebedrijf door de cruciale oorlogsjaren heen te slepen?

Na het eerste deel van de cacaotrilogie was ik erg nieuwsgierig naar het tweede deel van de serie. We volgen opnieuw de drie vriendinnen Annabel, Fieke en Noor. Alle drie hebben een ander pad bewandeld en het contact verwaterd. Na enkele vervelende gebeurtenissen wordt het contact beetje bij beetje hersteld.

Het verhaal speelt zich in verschillende jaartallen en wordt vanuit ieders perspectief verteld. Het verhaal bevat korte hoofdstukken, wat ik persoonlijk heel fijn vind en het verhaal daardoor goed te volgen is.

Vera de dochter van Noor en Hugo moet noodgedwongen door de oorlog het roer overnemen in de chocoladefabriek. Gedurende het verhaal ontwikkelt zij zich als en volwassen en moedige jonge vrouw. Ik vond het heel mooi om haar persoonlijke groei te lezen.

Elke personage in het verhaal maakt wat mee en maakt hen juist tot wie ze nu zijn. Het is letterlijk vallen en opstaan.

Je wordt letterlijk meegezogen in het verhaal en ik had soms het gevoel echt even in de cacaofabriek te zijn. De schrijfstijl van Molenaar is vlot, beeldend en voelt heel realistisch. Ik heb het idee dat ik de personages goed heb leren kennen na twee delen en ben erg benieuwd naar deel drie in deze serie!

Tip lees eerst deel 1 voordat je begint aan deel 2.

Een historische roman over overleven in oorlogstijd, sterke vrouwen, solidariteit, loyaliteit en familiegeschiedenis.

@lsuitgeverij bedankt voor dit prachtige recensie exemplaar

4,5

Meer recensies van Inesreadingbooks